Εκκληση Μπαν Κι-Μουν για ηρεμία στη Λ.Δ. του Κονγκό

Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011 19:30
UPD:23:57

A- A A+

Eκκληση για ηρεμία στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου η ανακοίνωση της επανεκλογής του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά προκάλεσε επεισόδια βίας, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-Μουν.

Ο Μπαν Κι-Μουν «απευθύνει έκκληση όλες οι διαφορές που αφορούν τα προσωρινά αποτελέσματα των εκλογών να επιλυθούν ειρηνικά μέσω των υπαρχόντων νόμιμων μηχανισμών και της υφιστάμενης μεσολάβησης», ανέφερε ο εκπρόσωπός του Μάρτιν Νεζίρσκι.

Πρόσθεσε επίσης ότι ο Γ.Γ. του ΟΗΕ «καταδικάζει σταθερά κάθε πράξη βίας που συνδέεται με την εκλογική διαδικασία» και «καλεί όλους τους υποψηφίους και τους υποστηρικτές τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απόσχουν από κάθε πράξη βίας, πρόκλησης και προτροπής στη βία».

Την Παρασκευή, ο απερχόμενος πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Ζοζέφ Καμπιλά, ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου. Ο αντίπαλός του, Ετιέν Τσισεκεντί, που απέρριψε τα αποτελέσματα, αυτοανακηρύχθηκε επίσης «εκλεγμένος πρόεδρος» της Λ.Δ. του Κονγκό. Παράλληλα, απέρριψε κάθε αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων δια της νομικής οδού.

Μετά από επεισόδια που σημειώθηκαν χθες, σήμερα Σάββατο ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας αναπτύχθηκαν στην Κινσάσα. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 18 άτομα έχουν χάσει τις ζωή τους στις συγκρούσεις που ξέσπασαν στη χώρα από τις αρχές της εβδομάδας.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή