Τη νέα του κυβέρνηση όρκισε χθες ο πρόεδρος του Περού Ογιάντα Ουμάλα, αντικαθιστώντας 10 από τους 19 υπουργούς του και προχωρώντας σε ένα ανασχηματισμό που ίσως σηματοδοτήσει τη σκλήρυνση της στάσης του έναντι των κοινωνικών διαμαρτυριών αλλά πάντως δεν θα μεταβάλλει την φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική που εφαρμόζει.
Πρωθυπουργός ορίστηκε ο Όσκαρ Βαλδές, πρώην αξιωματικός των ένοπλων δυνάμεων ο οποίος είχε υπάρξει εκπαιδευτής του προέδρου.
Επικριτές του Ουμάλα επισήμαναν ότι η προαγωγή του Βαλδές, ο οποίος ήταν μέχρι σήμερα υπουργός Εξωτερικών, πιθανώς σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με τις κοινότητες που αντιτίθενται στις προσπάθειες να ανοίξουν νέα ορυχεία και να αρχίσουν νέα έργα εξόρυξης πετρελαίου και ίσως χρησιμοποιήσει αυταρχικές μεθόδους για να πατάξει τις κινητοποιήσεις και τις διαδηλώσεις.
«Δεν υποστηρίζουμε τη στρατιωτικοποίηση της κυβέρνησης Ουμάλα, που εξελέγη δημοκρατικά», είπε ο πρώην πρόεδρος Αλεχάνδρο Τολέδο.
Ο Τολέδο, που είχε χάσει από τον Ουμάλα στις εκλογές νωρίτερα φέτος, σημείωσε ότι το κόμμα του θα πάρει αποστάσεις από το κυβερνών κόμμα αλλά θα συνεργαστεί με αυτό στο Κογκρέσο.
Στο κόμμα του Τολέδο είχαν δοθεί δύο υπουργεία - Αμυνας και Εργασίας - αλλά επέλεξε να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό.
«Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στο Βαλδές», τόνισε ο Γκρεγκόριο Σάντος, κυβερνήτης στην Καχαμάρκα, που αντιτίθεται στα σχέδια να ανοίξει ένα χρυσωρυχείο της αμερικανικής Newmont Mining.
Ο Ουμάλα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που επέτρεψε στο στρατό και στην αστυνομία να διαλύσουν τα μπλόκα που είχαν στήσει κάτοικοι εναντίον του ορυχείου Κόνγκατ.
Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίστηκε ως η πρώτη ένδειξη πως ο Ουμάλα σκληραίνει τη στάση του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Ιούλιο. Μερικές ημέρες αργότερα η αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνέλαβε δύο από τους ηγέτες των διαδηλωτών.