Τα πάθη της ψυχής και της λογοτεχνίας

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2011 15:42
UPD:16:05

Η Φωτεινή Τσαλίκογλου γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Είναι καθηγήτρια στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου όπου διδάσκει Εγκληματολογία και Ψυχολογία. Τα έργα της περιλαμβάνουν βιβλία Ψυχολογίας και μυθιστορήματα.

A- A A+

Ποιο είναι το αντίδοτο στις κρίσεις που εισβάλλουν στη ζωή μας; Ποιος μας έχει υποσχεθεί ότι η ζωή είναι μόνο ωραία; Μπορεί η λογοτεχνία να μας προσφέρει απαντήσεις;

Στα ερωτήματα αυτά, η Φωτεινή Τσαλίκογλου (συγγραφέας, καθηγήτρια Ψυχολογίας) και η Ζυράννα Ζατέλη (συγγραφέας), θα επιχειρήσουν να δώσουν απαντήσεις με τη συζήτηση που θα έχουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Μegaron Plus, στις 13 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Η απόσταση ανάμεσα στο όνειρο και την πραγματικότητα, στην επιθυμία και τη διάψευσή της, μεγαλώνει σε εποχές μεγάλων και μεταμορφωτικών κρίσεων, όπως αυτή που ζούμε. Υπάρχει όμως αυτό που έχουμε φανταστεί; Η διαρκής ευφορία της ύπαρξης, ο απρόσκοπτος τρόπος βίωσης, η αδιατάρακτη καθημερινότητα; Μπορούμε να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε το μέλλον χωρίς τους αιφνιδιασμούς της συγκυρίας και της έκπληξης; Είμαστε φιλόξενοι στο απρόβλεπτο και στην απώλεια του ελέγχου;

Από διαφορετικούς δρόμους και με πολλά δικά τους βιβλία στις αποσκευές τους, η ψυχολόγος και η συγγραφέας θα αντιμετωπίσουν την ουτοπία του ακυρωμένου ονείρου με μια περιήγηση στη λογοτεχνία και τους ήρωές της, για να αντλήσουν από εκεί «υποδείξεις» ζωής και παραδείγματα μεταμόρφωσης της οδύνης, της οργής, της θλίψης και της ανησυχίας, σε δημιουργία και στοχαστική προσαρμογή.

Η Ζυράννα Ζατέλη γεννήθηκε στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Σπούδασε θέατρο στην Αθήνα, μα δεν ασχολείται παρά με το γράψιμο. Το πρώτο βιβλίο της με διηγήματα, «Περσινή Αρραβωνιαστικιά», κυκλοφόρησε το 1984.

Για την Φωτεινή Τσαλίκογλου και την Ζυράννα Ζατέλη η λογοτεχνία επιμένει σε αυτό που πάντα ήταν: μια ιαματική δυνατότητα υπέρβασης, η αναζήτηση ενός άλλου τρόπου για να υπάρχεις, ένας διάλογος με τους πρωταγωνιστές της, η ανακάλυψη αναλογικών προτύπων για τις δικές μας απώλειες, τις φθορές, τον έρωτα, το φόβο, την απογοήτευση.

Περισσότερο αληθινά από τις πραγματικές υπάρξεις, όπως έλεγε ο Προυστ, τα πρόσωπα των μυθιστορημάτων, αφηγούνται τα πάθη τους και γίνονται ένας καθρέφτης για τον αναγνώστη, τον καλούν να δει τη ζωή έτσι όπως είναι: μια διαδρομή ούτε πάντα άσχημη, ούτε συνεχώς συναρπαστική, ούτε όπως την έχουμε φανταστεί για να ξεχνάμε τη θνητότητά μας. Ένα ταξίδι, που με αποδοχές και επινοήσεις μπορεί να είναι συναρπαστικό, ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του.

Πληροφορίες

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ.: 210 7282333. Τρίτη 13 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης 7 μ.μ.. Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μ.μ..

Προτεινόμενα για εσάς