Ομπάμα: Η Ιστορία θα κρίνει την απόφαση για εισβολή στο Ιράκ

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 06:57
UPD:07:03

A- A A+

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν σταθερός και αξιόπιστος εταίρος του Ιράκ μετά την αποχώρηση και του τελευταίου στρατιώτη, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι στο Λευκό Οίκο.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ανέφερε ότι οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες θα αποχωρήσουν από το Ιράκ «με το κεφάλι ψηλά και με τιμή» μέχρι το τέλος του μήνα.

Η Ιστορία θα κρίνει την απόφαση για την εισβολή, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος, που είχε επικρίνει σφοδρά τις ενέργειες του Ρεπουμπλικανού προκατόχου του, Τζορτζ Μπους, το 2003.

Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε να της επιστραφεί το μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που κατέπεσε στο Ιράν, αποφεύγοντας ωστόσο να σχολιάσει αν η απώλεια αυτή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Συρία, ο Ομπάμα παραδέχτηκε ότι Ουάσιγκτον και Βαγδάτη έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η καταστολή των διαδηλώσεων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Σσαντ. Σημείωσε όμως ότι ο Νούρι αλ-Μαλίκι ενεργεί με γνώμονα το συμφέρον του Ιράκ.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός από την πλευρά του εξέφρασε ανησυχίες για την πιθανότητα η βία μεταξύ διαφορετικών θρησκευτικών κοινοτήτων στη Συρία να επεκταθεί και στο Ιράκ. Πρόσθεσε ότι επιθυμία του είναι να βρεθεί μια ειρηνική λύση για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή