Την επόμενη εβδομάδα η πρόταση για ένταξη 10 χωρών στην Ε.Ε.

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2002 11:47
A- A A+

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα την ένταξη 10 υποψηφίων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 2004, αλλά δεν θα προτείνει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε., δήλωσε σήμερα πηγή της Ενωσης.

Οι 10 χώρες που θα προταθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Εσθονία, η Λετονία, η Σλοβενία, η Κύπρος και η Μάλτα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Επιτροπή θα προτείνει ημερομηνία εντός του 2007 για την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Στην τακτική εισήγησή της, που αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη Τετάρτη, η Επιτροπή θα ζητεί αυστηρό έλεγχο για την τήρηση της εφαρμογής της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τις υποψήφιες χώρες, μετά την ολοκλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων τον Δεκέμβριο και θα προτείνει την υπογραφή της συνθήκης τον επόμενο Απρίλιο.

Η Επιτροπή θα ζητήσει εξουσιοδότηση να επιβάλει μέτρα προστασίας των αγορών των χωρών-μελών κατά τα πρώτα δύο ή τρία χρόνια μετά τη διεύρυνση, εάν αυτή προκαλέσει αναταραχή στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., για ορισμένα προϊόντα, δήλωσε η πηγή της Ενωσης.

Παρά τις ισχυρές πιέσεις των ΗΠΑ, η Επιτροπή δεν θα προτείνει ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, διότι δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια ούτε στον οικονομικό τομέα ούτε στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά θα προσφέρει περισσότερη βοήθεια στην Αγκυρα.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι η Επιτροπή, δεν θα κάνει διαχωρισμό ανάμεσα στην Κύπρο και τις άλλες υποψήφιες χώρες, παρά την απουσία ειρηνευτικής συμφωνίας για την επανένωση της νήσου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή