Καναδάς: Kαι επισήμως η πρώτη χώρα που εγκαταλείπει το Κιότο

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011 09:56
UPD:10:29
REUTERS

A- A A+

Ούτε δύο ημέρες μετά το τέλος της διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή στη Νότια Αφρική, ο Καναδάς ανακοίνωσε και επίσημα ότι αποσύρεται από το Πρωτόκολλο του Κιότο. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας δήλωσε ότι το πρωτόκολλο «δεν αποτελεί την κατάλληλη οδό για τον Καναδά» ή για την επίλυση της κλιματικής κρίσης.

Ο Καναδάς είναι η πρώτη χώρα που επικυρώνει και στη συνέχεια εγκαταλείπει το πλαίσιο του Κιότο, μια ενέργεια καθ' όλα νόμιμη, αλλά με μεγάλη συμβολική βαρύτητα που δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο. «Το Κιότο για τον Καναδά ανήκει στο παρελθόν», είπε ο Πίτερ Κεντ λίγες ώρες αφότου επέστρεψε από το Ντέρμπαν. «Επικαλούμαστε λοιπόν το νόμιμο δικαίωμά μας να αποσυρθούμε από αυτό», πρόσθεσε λέγοντας ότι θα ενημερώσει επίσημα και τα Ηνωμένα Έθνη για την πρόθεση της χώρας του.

Πρόστιμα

Το Πρωτόκολλο του Κιότο που τέθηκε σε ισχύ το 1997 δεσμεύει τις βιομηχανοποιημένες χώρες να επιτύχουν στόχους, οι οποίοι αφορούν σε περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου. Οι στόχοι αυτοί ωστόσο δεν δεσμεύουν αναδυόμενους γίγαντες όπως η Βραζιλία, η Κίνα ή η Ινδία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ουδέποτε επικύρωσαν τη συμφωνία. Στο Ντέρμπαν, οι σύνεδροι συμφώνησαν την τελευταία στιγμή σε παράταση της ισχύος του μέχρις ότου καταλήξουν σε ένα νέο δεσμευτικό πλαίσιο, το οποίο θα αντικαταστήσει το Κιότο έως το 2020.

Η απόφαση της κυβέρνησης των Καναδών Συντηρητικών θεωρείτο αναμενόμενη. Οι διαπραγματεύσεις για είσοδο της χώρας στη συμφωνία ολοκληρώθηκαν υπό το Φιλελεύθερο Κόμμα, όμως η κυβέρνηση του Στίβεν Χάρπερ που ανέλαβε καθήκοντα το 2006, δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις της. Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η απόφαση ελήφθη εν μέρει και εξαιτίας των τεράστιων προστίμων, με τα οποία ίσως βρεθεί αντιμέτωπη η χώρα για την αποτυχία της να πετύχει τους στόχους της για μείωση της παραγωγής εκπομπών.

Μεγάλο κόστος

Κατά τον Κεντ εξάλλου, η επίτευξη των στόχων αυτών θα στοίχιζε στον Καναδά πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, «δηλαδή 1.600 δολάρια [περίπου 1.200 ευρώ] από κάθε καναδική οικογένεια – αυτό είναι το τίμημα του Κιότο για τους Καναδούς, το κληροδότημα μιας ανίκανης κυβέρνησης υπό τους Φιλελεύθερους». Ο υπουργός είπε επίσης ότι ακόμη και εάν η χώρα του δεχόταν να πληρώσει το τίμημα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα συνέχιζαν να αυξάνονται καθώς οι μεγαλύτεροι ρυπαντές - Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες- δεν δεσμεύονται από τη συμφωνία.

Το Πρωτόκολλο του Κιότο επέβαλλε στον Καναδά μείωση των εκπομπών κατά 6% έως το 2012 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Το 2009 ωστόσο, η παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 17%, εν μέρει λόγω της εκμετάλλευσης της πετρελαιοφόρου άμμου στην Αλμπέρτα, την επαρχία που πιστεύεται πλέον πως έχει τα τρίτα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, μετά από τη Σαουδική Αραβία και τη Βενεζουέλα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή