Υποστολή της αστερόεσσας στη Βαγδάτη

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 12:19
UPD:13:22

Με την τελετή υποστολής της αμερικανικής σημαίας στη Βαγδάτη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα τερμάτισε και επισήμως τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.

A- A A+

Με την τελετή υποστολής της αμερικανικής σημαίας στη Βαγδάτη, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα τερμάτισε και επισήμως τις επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Ιράκ.

«Ούτε λέξεις, ούτε καμία τελετή μπορούν να αποδώσουν πλήρως φόρο τιμής στις θυσίες που μας έφεραν σε αυτή τη μέρα», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας σύμφωνα με το NBC News.

Ετσι, μετά από σχεδόν εννέα χρόνια, 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς και 32.000 τραυματίες και δαπάνες άνω των 800 δισ. δολ., οι ΗΠΑ τερματίζουν τον πόλεμο στο Ιράκ, έναν πόλεμο που σύμφωνα με τον Λίον Πανέτα άξιζε το τίμημα σε αίμα και χρήμα, καθώς όπως είπε, έβαλε το Ιράκ στο δρόμο της δημοκρατίας.

«Αφού χύθηκε πολύ αίμα Ιρακινών και Αμερικανών, η αποστολή για ένα Ιράκ ικανό να κυβερνήσει και να παράσχει ασφάλεια στον εαυτό του, έγινε πραγματικότητα», ανέφερε ο Λίον Πανέτα στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης και πρόσθεσε: «Σίγουρα το κόστος ήταν υψηλό, σε αίμα και χρήμα για τις ΗΠΑ, και για τον ιρακινό λαό, αλλά οι ζωές αυτές δεν χάθηκαν μάταια».

Τις επόμενες μέρες, θα αποχωρήσουν από το ιρακινό έδαφος και οι τελευταίοι Αμερικανοί στρατιώτες, ωστόσο, και παρά την υπόσχεση του προέδρου Ομπάμα ότι όλοι οι στρατιώτες θα έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους για τα Χριστούγεννα, τουλάχιστον 4.000 θα παραμείνουν για μερικούς μήνες στο Κουβέιτ, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αποχώρησης των ΗΠΑ από το Ιράκ, παραμένοντας ταυτόχρονα σε ετοιμότητα, ως δύναμη ταχείας επέμβασης, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή