Αντ. Σαμαράς: Υπονόμευση της κυβέρνησης τα περί παράτασης της θητείας της

«Προτάγματα η ανάκαμψη, η ανταγωνιστικότητα και η κοινωνική συνοχή»
Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2011 21:48
UPD:22:37

Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, σημείωσε πως η κυβέρνηση συγκροτήθηκε για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους.

A- A A+

«Η κυβέρνηση Παπαδήμου είναι προσωρινή και μεταβατική για να μη χρεοκοπήσει η χώρα» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας πως «η πιο ευθεία υπονόμευσή της είναι το να μιλάμε σήμερα για παράταση της θητείας της».

Από το βήμα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, σημείωσε πως η κυβέρνηση συγκροτηθηκε για να ολοκληρωθεί το «κούρεμα» του παλαιού ιδιωτικού χρέους και να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα του συνολικού χρέους, υπογραμμίζοντας πως «όλα αυτά θα κριθούν στους επόμενους δύο μήνες και τέλος». Όπως ανέφερε, δεν υπήρξε συμφωνία μακροχρόνιας διακυβέρνησης μεταξύ των κομμάτων, ενώ τόνισε πως υπάρχει έλλειμμα αξιοπιστίας στην ελληνική πολιτική, το οποίο «δεν θα αποκατασταθεί, αν άλλα συμφωνούμε κι άλλα κάνουμε».

Α. Σαμαράς: H περίοδος των δύσκολων αποφάσεων θα κρατήσει τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια

Α. Σαμαράς: H περίοδος των δύσκολων αποφάσεων θα κρατήσει τουλάχιστον δύο-τρία χρόνια

Εξηγώντας την κατηγορηματική αντίθεσή του στο ενδεχόμενο παράτησης της θητείας της κυβέρνησης Παπαδήμου, σημείώσε ακόμη πως «μια κυβέρνηση που θα πάρει δύσκολες αποφάσεις δεν μπορεί να σταθεί χωρίς νωπή εντολή από το λαό», επαναλαμβάνοντας τη θέση ότι από την ημέρα της συγκρότησής της δημιουργήθηκε μια «βαλβίδα ασφαλείας» στην κοινωνία, που λειτούργησε "καταπραϋντικά" για την κοινωνική αναταραχή που σιγοβράζει» και θα μπορούσε να προκαλέσει «κοινωνικές εκρήξεις».

Επιπλέον, ανέφερε πως η περίοδος των δύσκολων -όπως τις χαρακτήρισε- αποφάσεων δεν θα κρατήσει δύο τρείς μήνες, αλλά δύο-τρία χρόνια τουλάχιστον. «Η χώρα δεν μπορεί να κυβερνάται όλο αυτό το διάστημα από μια κυβέρνηση, που τα κόμματα τα οποία τη στηρίζουν δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτε μακροχρόνιο, χωρίς καμιά νομιμοποίηση».

Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε για άλλη μία φορά το ΠΑΣΟΚ για τις προτροπές παράτασης της κυβερνητικής θητείας, υποστηρίζοντας ότι το ζητά γιατί «βλέπει να βυθίζεται»: «Είδατε και το φιάσκο της εφεδρείας… Και ζητά να παραταθεί η τωρινή κυβέρνηση για να αποφύγει το ίδιο τα χειρότερα. Το ΠΑΣΟΚ βάζει το δικό του μικρο-κομματικό όφελος πάνω από το εθνικό συμφέρον και ζητά - εμμέσως ή αμέσως - παράταση θητείας της σημερινή κυβέρνησης».

Αναπτύσσοντας τις προτάσεις της ΝΔ έξοδο από την κρίση, μίλησε για πέντε σφάλματα, τα οποία, όπως ανέφερε, τα έκανε όλα η προηγούμενη κυβέρνηση: φόρους σε περίοδο ύφεσης, οριζόντιες περικοπές, πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, χωρίς μέτρα για την ανάκαμψη της οικονομίας, θυσίες χωρίς φως στην άκρη του τούνελ, παραμέληση της ρευστότητας. Πρότεινε συγκεκριμένα, λήψη στοχευμένων μέτρων περικοπής της σπατάλης και όχι οριζόντιες περικοπές, μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, μείωσης της φορολογίας και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας με διαρθρωτικά μέτρα.

Μέτρα περικοπής της σπατάλης

Αφού τόνισε πως «οι συντάξεις των 700 ευρώ δεν ήταν "σπατάλες"», πρόσθεσε: «Σπατάλη είναι η μεγάλη κυβέρνηση που κοστίζει όλο και περισσότερα και προσφέρει όλο και λιγότερα ... να προσλαμβάνονται δεκάδες χιλιάδες "ημέτεροι" στο δημόσιο, όταν ομολογείται πλέον ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι υπεράριθμοι και πρέπει να μειωθούν ... να δημιουργούνται – τέτοιες ώρες, μετά το 2010 - δεκάδες νέοι δημόσιοι οργανισμοί, όταν ομολογείται απ’ όλους πλέον, ότι υπάρχουν ήδη εκατοντάδες άχρηστοι δημόσιοι οργανισμοί κι ότι η γραφειοκρατία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις και πρέπει να μειωθεί ... να διατηρούνται δημόσιες επιχειρήσεις με τεράστιες ελλείμματα και χαμηλότατη απόδοση στην κοινωνία ... Κι όμως δεν γίνεται προσπάθεια να εξαλειφθούν τα ελλείμματά τους, αντίθετα κόβονται οριζόντια οι χαμηλοί μισθοί και οι συντάξεις από παντού ... Σπατάλη είναι αυτό που γίνεται στα φάρμακα και στις προμήθειες».

Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε πως δεν θεωρεί πως δεν έγινε τίποτα σωστό τα τελευταία δύο χρόνο ώστε να μειωθεί η σπατάλη, όπως επέκρινε έντονα το ΠΑΣΟΚ διότι «κι αυτά τα λίγα που έγιναν ήταν αυτά ακριβώς που το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση εμπόδιζε να γίνουν στο παρελθόν, κατεβάζοντας τα συνδικάτα στους δρόμους για το παραμικρό και πυροδοτώντας κοινωνικές εκρήξεις».

Ζήτησε ακόμη να επανορθωρθούν αδικίες από τις προηγούμενες «οριζόντιες περικοπές», με προτεραιότητα την αποκατάσταση των χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων.

Μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρθηκε ενδεικτικά σε συμβάσεις παραχώρησης δημοσίων υποδομών, λιμανιών και περιφερειακών αεροδρομίων και στην άμεση απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Μείωση της φορολογίας

Ο κ. Σαμαράς ζήτησε άμεση μείωση των φορολογικών συντελεστών και συγκεκριμένα, των φόρων για τις επιχειρήσεις, των φόρων εισοδήματος, του ΦΠΑ, των φόρων κατανάλωσης και των εργοδοτικών εισφορών, αλλά και αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος: «Δεν λέμε μόνο να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές. Λέμε να αλλάξει ολόκληρο το φορολογικό σύστημα. Να εφαρμοστεί η σύγχρονη τεχνολογία για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή. Να ελαχιστοποιηθεί η επαφή του εφόρου με τον φορολογούμενο. Να δοθεί η επιλογή στο μικρομεσαίο επιχειρηματία να επιλέξει αν προτιμά τεκμαρτό υπολογισμό των υποχρεώσεών του ή πλήρη λογιστικό έλεγχο».

Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας

Ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε ουσιαστική κατάργηση του καμποτάζ, τη σύσταση αυτοτελούς υπουργείου Ναυτιλίας αλλά και Τουρισμού, λειτουργιά του fast track, παρεμβάσεις για την αγροτική πολιτική, μικρό υπουργικό συμβούλιο.

Ρευστότητα

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε την ανάγκη λύσης του προβλήματος της ρευστότητας. Μεταξύ άλλων ζήτησε συμψηφισμό οφειλών από και προς το Δημόσιο, ενώ πρόσθεσε πως το πρόβλημα της ρευστότητας αναγκαστικά θα αντιμετωπιστεί πρώτα εκτός Ελλάδας. Όπως επισήμανε, οποιαδήποτε οριστική ρύθμιση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους περνά αναγκαστικά από την εξασφάλιση και της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα: Με την πλήρη επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αλλά και με μέτρα που θα ανοίξουν τις κάνουλες της ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή