Το τέλος της ανωνυμίας;

Στο κινεζικό Διαδίκτυο
Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011 20:10

A- A A+

Οι χρήστες του Διαδικτύου που θέλουν να ανοίξουν "μικρομπλόγκ" -δημιουργώντας λογαριασμούς τύπου Twitter- σε ιστότοπους που υπάγονται στις αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας, ανάμεσά τους και στον πιο σημαντικό κινεζικό ιστότοπο, Sina.com, πρέπει να καταχωρούν το πραγματικό τους όνομα, ανακοίνωσε η δημαρχία του Πεκίνου.

Η χρήση τέτοιων εφαρμογών πληροφόρησης και επικοινωνίας αντιμετωπίζεται με καχυποψία από την εξουσία στην Κίνα.

Η υπηρεσία Sina Weibo του ιστότοπου Sina.com, που θεωρείται το κινεζικό αντίστοιχο του Twitter, είχε αναγκαστεί να διακόψει την λειτουργία της στην Κίνα μετά τις ταραχές στην Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ τον Ιούλιο του 2009. Η υπηρεσία λέει ότι έχει 250 ενεργούς λογαριασμούς.

Συνολικά στην Κίνα υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 εκατομμύρια χρήστες υπηρεσιών μικρομπλόγκινγκ, ανέφερε ο κινεζικός Τύπος στα τέλη του Νοεμβρίου.

Οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει τον περασμένο μήνα την έναρξη μιας εκστρατείας εναντίον της διασποράς "ψευδών πληροφοριών", με τη συμμετοχή μεγάλων κινεζικών επιχειρήσεων του τομέα του Διαδικτύου.

Απόπειρες του Γαλλικού Πρακτορείου να επικοινωνήσει με το Sina.com, καθώς και τις αντίστοιχες υπηρεσίες Netease και Sohu, απέβησαν άκαρπες.

Η κινεζική κυβέρνηση αποπειράται το τελευταίο διάστημα να ελέγξει τη ροή πληροφοριών που διαχέονται μέσω των δικτύων αυτών, πράγμα όμως πολύ λιγότερο εύκολο από το να ελέγξει τα έντυπα.

Την περασμένη εβδομάδα, κάτοικοι του Γουκάν, ενός χωριού όπου ξέσπασε εξέγερση λόγω των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, κατάφεραν μέσω τέτοιων ιστοτόπων να διανείμουν φωτογραφίες και μαρτυρίες για το κίνημά τους, παρά το ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να επιβάλει πλήρη λογοκρισία για το θέμα στα ΜΜΕ.

"Οι ιστότοποι με υπηρεσίες τύπου weibo πρέπει να εγκαθιδρύσουν και να βελτιώσουν ένα σύστημα ελέγχου του περιεχομένου", σύμφωνα με τους νέους κανόνες που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της δημαρχίας του Πεκίνου, ενώ "είναι νομική υποχρέωση των χρηστών να χρησιμοποιούν τα πραγματικά στοιχεία ταυτότητας [τους] για να εγγράφονται".

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή