Θρήνος στη χώρα της προσωπολατρίας

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2011 20:52

A- A A+

Με έκταση 120.000 τ.χ. και πληθυσμό 22,5 εκατομυρίων είναι η πέμπτη στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο, αφού παρατάσσει στρατό 1,2 εκατομμυρίων αντρών, ενώ το πυρηνικό της πρόγραμμα προξενεί έντονη ανησυχία στη Δύση.

Η Β. Κορέα είναι μία από τις πιο απομονωμένες χώρες στον κόσμο. Στην ερμητικά κλειστή αυτή χώρα, όπου η προσωπολατρία αντικαθιστά την πολιτική, ο αιφνίδιος θάνατος του «αγαπητού ηγέτη» συγκλονίζει τους πολίτες, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες του πρακτορείου Kyodo.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ- Ιλ πέθανε το Σάββατο από καρδιακή προσβολή ενώ ταξίδευε με το τρένο.

Το KCNA χαρακτήρισε τον γιο του, Κιμ Γιονγκ- Ουν «μεγάλο διάδοχο του επαναστατικού σκοπού του "Τζούχε"», της πολιτικής ιδεολογίας της αυτάρκειας, της ανεξαρτησίας έναντι των εξωτερικών επιδράσεων, που υμνεί την ανθρώπινη βούληση, όπως αυτή εκφράζεται από τον ηγέτη.

Με έκταση 120.000 τ.χ. και πληθυσμό 22,5 εκατομυρίων είναι η πέμπτη στρατιωτική υπερδύναμη στον κόσμο, αφού παρατάσσει στρατό 1,2 εκατομμυρίων αντρών.

Πάνω από πενήντα χρόνια τη χώρα κυβερνά μία οικογένεια. Το καθεστώς εγκαθίδρυσε ο Κιμ Ιλ Σουνγκ (1912-1994) και συνέχισε από το 1994 ο γιος του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, που πήρε τη θέση κληρονομικώ δικαιώματι.

Οι πληροφορίες για τη ζωή του ήταν αυστηρά ελεγχόμενες. Εγινε διάσημος για την περίεργη κόμμωσή του και τα παπούτσια-πλατφόρμες.

Χαρακτηρίστηκε εγκέφαλος φονικών επιθέσεων -το 1983 στη Ρανγκούν με 17 θύματα, καθώς και την κατάρριψη ενός αεροσκάφους της Korean Air το 1987 που προκάλεσε τον θάνατο 115 ανθρώπων- ενώ διακωμωδήθηκε από ταινίες του Χόλιγουντ.

Επίσης, θεωρείται ύποπτος ότι είχε σχεδιάσει την απαγωγή Ιαπώνων ζητώντας λύτρα, ότι έκανε εμπόριο ναρκωτικών μέσω των πρεσβειών της Βόρειας Κορέας και ότι είχε μετατρέψει τη χώρα σε μεγάλο παραγωγό πλαστών νομισμάτων.

Εθεωρείτο λάτρης των γυναικών και πότης. Στην προσωπική του κάβα είχε περισσότερα από 10.000 μπουκάλια, τα οποία κατανάλωνε μαζί με τεράστιες ποσότητες από αστακούς.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή