Στη Νέα Σκηνή Νίκος Κούρκουλος του Εθνικού Θεάτρου ανεβαίνει στις 21 Δεκεμβρίου το θεατρικό έργο «Η Νίκη» της Λούλας Αναγνωστάκη, σε σκηνοθεσία Βίκτωρος Αρδίττη.
Το θεατρικό - που αποτελεί ένα σημαντικό σταθμό στην εργογραφία της Λούλας Αναγνωστάκη, μιας από τις σπουδαιότερες φωνές της μεταπολιτευτικής ελληνικής δραματουργίας -, είναι ένα οριακό κείμενο που συνδέει το νεοελληνικό βίωμα με τον μοντερνισμό, στο οποίο η έννοια του ξένου αναγνωρίζεται στο επίπεδο ενός προσώπου, μιας οικογένειας, μιας τάξης, μιας χώρας.
Υπόθεση
Το έργο εκτυλίσσεται σε ένα γερμανικό βιομηχανικό προάστιο, όπου καταλήγει μια βασανισμένη ελληνική οικογένεια με συσσωρευμένες τις ατομικές και συλλογικές δοκιμασίες στις αποσκευές της. Το οδοιπορικό αυτής της οικογένειας ξεκινά από τον γενέθλιο τόπο της ορεινής μακεδονικής γης για να καταλήξει στην Γερμανία του '60. Οι διάλογοι είναι αφαιρετικοί, ενώ οι μονόλογοι διατηρούν μια ποιητική απόχρωση, καθώς το παρελθόν συνδέεται και συγχέεται με το παρόν.
Ο σκηνοθέτης
Ο Βίκτωρ Αρδίττης σημειώνει: «Η Νίκη της Λούλας Αναγνωστάκη διατρέχει το χρόνο για να αποδειχτεί εμβληματικό έργο της νεοελληνικής συνείδησης. Για την τωρινή παράσταση, σχεδόν τριάντα πέντε χρόνια μετά το πρώτο της ανέβασμα στο Θέατρο Τέχνης, ξεκινήσαμε από μια αναλυτική διερεύνηση των προσώπων, των σχέσεων και των καταστάσεων για να «ανοίξουμε» το έργο σε διαστάσεις του, κρυφές και ποιητικές, που το κάνουν απελπιστικά ενεργό στο σήμερα. Πόσο διαφορετικά πρέπει και μπορεί να ανέβει σήμερα η Αναγνωστάκη; Πόσες νέες δυνατότητες βρίσκει αυτή η μεγάλη ευρωπαϊκή φωνή με τα εργαλεία και την εκφραστικότητα του σημερινού θεάτρου; Την παράσταση σημαδεύει, ακόμη, μια θεατρική σκυταλοδρομία ανάμεσα στη Ρένη Πιττακή, Βάσω στο πρώτο ανέβασμα του έργου, και στη Μαρία Κεχαγιόγλου, Βάσω στο τωρινό. Και το ζεϊμπέκικο πριν από το φονικό μπορεί να μείνει μετέωρο...».
Λούλα Αναγνωστάκη
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Εμφανίστηκε στο θέατρο το 1965 με την τριλογία της Πόλης («Η διανυκτέρευση», «Η Πόλη», «Η παρέλαση»), που παρουσίασε σε ενιαία παράσταση στο Θέατρο Τέχνης ο Κάρολος Κουν. Το Φεβρουάριο του 1967 ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο το τρίπρακτο έργο της «Η συναναστροφή», σε σκηνοθεσία Λεωνίδα Τριβιζά. Ακολούθησαν τα: «Αντόνιο ή το Μήνυμα» (1972), «Η νίκη» (1978), «Η κασέτα» (1982), «Ο ήχος του όπλου» (1987), όλα από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Κάρολου Κουν. Το 1990 ο θίασος Τζένης Καρέζη - Κώστα Καζάκου παρουσίασε το έργο «Διαμάντια και μπλουζ», σε σκηνοθεσία Βασίλη Παπαβασιλείου. Το 1995 ανέβηκε το «Ταξίδι μακριά» από το Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία Μίμη Κουγιουμτζή. Το 1998 το μονόπρακτο «Ο ουρανός κατακόκκινος» από το Εθνικό Θέατρο, σε σκηνοθεσία Βίκτωρ Αρδίττη και το 2003 το έργο «Σ’ εσάς που με ακούτε» από τη Νέα Σκηνή, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή. Δημιουργός μιας ιδιαίτερης γραφής, η Λούλα Αναγνωστάκη αποτύπωσε στα έργα της το εσωτερικό τοπίο του σύγχρονου Έλληνα και τις μεταβολές του υπό την επίδραση της Ιστορίας. Ήταν σύζυγος του πρόωρα χαμένου συγγραφέα και καθηγητή Ψυχιατρικής Γιώργου Χειμωνά, και είναι μητέρα του συγγραφέα Θανάση Χειμωνά.
Ταυτότητα παράστασης: σκηνοθεσία: Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνικά - κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης, μουσική: Δημήτρης Καμαρωτός, φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Ευθυμίου. Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί: Ρένη Πιττακή, Μαρία Κεχαγιόγλου, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Γιώργος Συμεωνίδης, Προκόπης Αγαθοκλέους, Αργύρης Πανταζάρας.
Πληροφορίες
Εθνικό Θέατρο – Νέα Σκηνή-«Νίκος Κούρκουλος», Αγίου Κωνσταντίνου 22-24, τηλ. 210.5288173. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 17.30 και 21.00, Κυριακή 19.00, τιμές εισιτηρίων: 16 ευρώ, 13 ευρώ (φοιτητικό) και κάθε Πέμπτη 13 ευρώ. Οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου 2012.