ΥΠΟΙΚ: «Οχι» σε εκλογές όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2011 15:50
UPD:16:48
A- A A+

Τη θέση ότι η χώρα δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές, προτού ολοκληρωθούν οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, διατύπωσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές τώρα, όταν διαπραγματευόμαστε το PSI καθημερινά. Νυχθημερόν, με μεγάλες δυσκολίες για τις οποίες δυστυχώς κωλύομαι να μιλήσω δημόσια», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών.

«Δεν μπορεί η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές πριν διαπραγματευτούμε όλοι μαζί και πριν συμφωνήσουμε όλοι μαζί το νέο πρόγραμμα, με τις προϋποθέσεις του, τις δημοσιονομικές και τις διαρθρωτικές», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «έχει απόλυτο ο δίκιο ο Πρωθυπουργός όταν λέει πως στις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς θα αποσαφηνίσει το χρονοδιάγραμμα και το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης».

Αναφερόμενος στην κυβέρνηση και στο ρόλο των υπουργών του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως ντρέπεται πραγματικά να ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο «πέραν των επιτακτικών αναγκών διάσωσης της πατρίδας μας».

«Και ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και άρα ως βασικός διαπραγματευτής για το νέο πρόγραμμα και τη νέα δανειακή σύμβαση και για το PSI και για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους», πρόσθεσε, «έχω αυτές τις προτεραιότητες».

«Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ είναι η εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του έργου της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Εμείς θέλουμε αυτή η κυβέρνηση να πετύχει και θα κάνουμε τα πάντα για να πετύχει», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Οι αναφορές στο χρόνο του βίου της κυβέρνησης έγιναν από τον κ. Βενιζέλο σε απάντηση παρέμβασης του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη ο οποίος κατήγγειλε «εκφυλιστικά φαινόμενα» στο εσωτερικό της.

Ο κ. Καρατζαφέρης ζήτησε νέα σύνθεση για την κυβέρνηση, «ένα πιο σφιχτό σχήμα» και να δοθεί χρόνος για να ολοκληρώσει το έργο της.

«Χρειάζεται νέα σύνθεση και ένας άλλος χρόνος, διαφορετικά θα εμπλακούμε σε νέα προβλήματα. Ή εκλογές αύριο ή προκήρυξή τους σε χρόνο που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τα προβλήματα», είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

«Το πράγμα όπως έχει σήμερα, δεν προχωράει», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Διερωτήθηκε ακόμη κατά πόσο η παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης εξυπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας, όταν κάποιοι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, ευτυχώς όχι όλοι, επιδίδονται σε κομματικές διαδικασίες αλλά και στην αναμονή των εκλογών.

Επιπλέον, η αναφορά του ΥΠΟΙΚ στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ ερμηνεύτηκε από τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη ως προειδοποίηση ότι αν τα άλλα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου αποχωρήσουν, τότε το ΠΑΣΟΚ μπορεί να συνεχίσει να την στηρίζει μόνο του, ενώ ερμηνεύοντας την αναφορά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε ότι:

«Αν η αναφορά σας στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία είναι μήνυμα 'καθίστε καλά, γιατί διαφορετικά θα συνεχίσουμε μόνοι μας', αυτό, κύριε υπουργέ, θα εκληφθεί από εμάς, ως εκλογικό πραξικόπημα», είπε χαρακτηριστικά

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ χαρακτήρισε τέλος εύγλωττη την αναφορά του υπουργού στις δυσκολίες για το PSI και επανέλαβε ότι απαιτείται εθνική συνεννόηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή