Πακιστάν: Διαψεύδονται τα περί πραξικοπήματος

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 12:53
A- A A+

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν δήλωσε ότι οι φήμες περί επικείμενου στρατιωτικού πραξικοπήματος είναι παραπλανητικές και τις διέψευσε κατηγορηματικά, ενώ συνεχίζονται οι εντάσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς.

Ανακοίνωση του στρατού που επικαλείται δηλώσεις του στρατηγού Ασφακ Καγιάνι αναφέρει πως οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την δημοκρατία στο Πακιστάν, μετά την δημοσίευση ενός διπλωματικού μηνύματος που κατηγορούσε ανώτερους αξιωματικούς πως σχεδίαζαν πραξικόπημα και αύξησε τις εντάσεις στη χώρα.

Χθες ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Γιούσουφ Ράζα Γκιλάνι αποκήρυξε τις «συνωμοσίες» με στόχο την πτώση της κυβέρνησής του, αναφερόμενος στο μνημόνιο που ζητούσε «βοήθεια» ώστε να αποτραπεί σχεδιαζόμενο πραξικόπημα του πακιστανικού στρατού από το Πεντάγωνο των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ στέλεχος του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) δήλωσε ότι ο πρόεδρος Ασιφ Αλί Ζαρντάρι δεν έχει ουδεμία πρόθεση να εγκαταλείψει τη χώρα λόγω της κλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσε το σκάνδαλο γύρω από το διπλωματικό μήνυμα.

Δεν υπάρχει φόβος για πραξικόπημα στο Πακιστάν, διαβεβαίωσε σήμερα και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας Ιφτικάρ Μουχάμαντ Τσάουντρι.

«Σας διαβεβαιώνω πως δεν θα συμβεί κανένα πραξικόπημα στη χώρα», υπογράμμισε ο Τσάουντρι στη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας στην οποία συζητήθηκε για το αν θα πραγματοποιηθεί έρευνα για το διπλωματικό μήνυμα που εστάλη από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Ναουάζ Σαρίφ.

Απορρίπτει ο στρατός την έκθεση των ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, ο πακιστανικός στρατός απέρριψε την έρευνα των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας για τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ που στοίχισαν τη ζωή σε 24 Πακιστανούς στρατιώτες στα τέλη Νοεμβρίου.

«Ο πακιστανικός στρατός δεν αποδέχεται τα συμπεράσματα της έρευνας που διεξήγαγαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, όπως αυτά δημοσιοποιήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης. Η έκθεση είναι άνευ ουσίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του στρατού, στην οποία διευκρινίζεται πως «θα υπάρξει λεπτομερής απάντηση όταν το Πακιστάν λάβει την επίσημη έκθεση».

Περισσότερο από ένα μήνα μετά την επίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που προκάλεσε την οργή του Πακιστάν, η έκθεση, που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του Ισλαμαμπάντ φέρνει τις δύο πλευρές για μια ακόμα φορά σε αντιπαράθεση.

Ο Αμερικανός στρατηγός Στίβεν Κλαρκ, επικεφαλής της έρευνας, εξήγησε πως το λανθασμένο χτύπημα των ΝΑΤΟικών δυνάμεων προκλήθηκε από τη μη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο πλευρές γεγονός που δείχνει μια «γενική έλλειψη εμπιστοσύνης». Οι Πακιστανοί στρατιώτες «δεν αποτέλεσαν σκόπιμα στόχο», επιμένει το ΝΑΤΟ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή