Υποστηρικτές του προέδρου Ασιφ Αλί Ζαρντάρι συγκεντρώθηκαν στον τάφο της συζύγου του και πρώην πρωθυπουργού, Μπεναζίρ Μπούτο, στην τέταρτη επέτειο της δολοφονίας της.
Ο Ζαρντάρι, που έγινε πρόεδρος μετά την δολοφονία της συζύγου του το 2007, αντιμετωπίζει σύμφωνα με αναλυτές την σοβαρότερη απειλή της θητείας του.
«Η δολοφονία της [Μπούτο] ήταν... μια συνωμοσία για να στερήσουν από τη χώρα τη μεγαλύτερή της ελπίδα της για την εγκαθίδρυση μιας πλήρως λειτουργικής δημοκρατίας», ανέφερε ο Ζαρντάρι σε ανακοίνωσή του.
Κάλεσε «όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις και τους πατριώτες Πακιστανούς να αποτρέψουν όλες τις συνωμοσίες εναντίον της δημοκρατίας και των δημοκρατικών θεσμών».
Μέλη του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP) λένε ότι οι αντίπαλοί του συνεργάζονται με το Ανώτατο Δικαστήριο και το στρατό της χώρας για να ρίξουν την κυβέρνηση.
Η συγκέντρωση για την επέτειο σημειώθηκε την ημέρα που το Ανώτατο Δικαστήριο άρχισε διαβουλεύσεις σχετικά με το εάν και κατά πόσον θα μπορούσε να διεξαγάγει την δική του έρευνα για το σκάνδαλο «memogate» γύρω από το διπλωματικό μήνυμα που εστάλη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, πριν από δύο ημέρες, ο πρώην παίκτης του κρίκετ και νυν πολιτικός Ίμραν Χαν πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Καράτσι συγκεντρώνοντας πάνω από 100.000 υποστηρικτές και ενισχύοντας την εικόνα του.
Το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έλαβε απόφαση σήμερα αλλά η συνεδρίασή του αναμένεται να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα αύριο.
Η δημοσίευση ενός διπλωματικού μηνύματος -χωρίς υπογραφή- που ζητούσε την βοήθεια της Ουάσινγκτον για να καθυποταχθεί ο στρατός μετά την επιχείρηση που οδήγησε στο θάνατο του Οσάμα μπιν Λάντεν στην πόλη Αμποταμπάντ τον Μάιο έχει προκαλέσει σάλο στο Πακιστάν. Συγγραφέας του κατηγορήθηκε ότι είναι ο πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ Χουσάιν Χακάνι. Ο ίδιος το διαψεύδει, αλλά παραιτήθηκε διαρκούσης σχετικής έρευνας.
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ένοπλων δυνάμεων του Πακιστάν Ασφακ Καγιάνι ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα για το έγγραφο, που προκάλεσε έντονη φημολογία σχετικά με την υποβόσκουσα σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και το στρατό, ο οποίος έχει κυβερνήσει τη χώρα για πάνω από τα μισά από τα 64 χρόνια της ύπαρξής της ως ανεξάρτητου κράτους.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ