Συρία: «Καθησυχαστική» η κατάσταση στη Χομς

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 11:04
UPD:13:59
REUTERS

A- A A+

«Καθησυχαστική μέχρι στιγμής» είναι η κατάσταση στη συριακή πόλη Χομς, προπύργιο των διαδηλωτών που ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, σύμφωνα με τον επικεφαλής των παρατηρητών του Αραβικού Συνδέσμου που βρίσκονται σε αποστολή στη χώρα.

«Η κατάσταση έμοιαζε καθησυχαστική μέχρι στιγμής», δήλωσε στο Reuters ο Σουδανός στρατηγός Μουσταφά Ντάμπι.

«Χθες ήταν ήσυχα και δεν υπήρξαν συγκρούσεις. Δεν είδαμε άρματα μάχης αλλά είδαμε κάποια τεθωρακισμένα οχήματα. Αλλά πρέπει να θυμάστε ότι αυτή ήταν μόνο η πρώτη ημέρα και θα χρειαστεί έρευνα. Έχουμε 20 ανθρώπους που θα μείνουν εκεί για μεγάλο διάστημα», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είπε ότι κάποιες περιοχές της Χομς βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση αλλά ότι οι παρατηρητές δεν είδαν τίποτα τρομακτικό.

«Υπήρχαν κάποιες περιοχές όπου η κατάσταση δεν ήταν καλή. Αλλά δεν υπήρχε τίποτα τρομακτικό, τουλάχιστον όσο ήμασταν εκεί», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, το συριακό καθεστώς απελευθέρωσε 755 κρατουμένους που είχαν συλληφθεί στη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών, όσο δηλαδή διαρκούν οι διαδηλώσεις εναντίον του πρόεδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση Syria TV.

Από την πλευρά του πάντως, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι συριακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν χθες 15 άτομα, εκ τω οποίων τα έξι στη Χομς, ενώ 34 σκοτώθηκαν τη Δευτέρα. Ανέφερε επίσης ότι περίπου 70.000 άτομα συμμετείχαν σε διαδήλωση στη Χομς χθες.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασε αυτό που αποκάλεσε κλιμάκωση της βίας στη Χομς. «Είδαμε τρομακτικές εικόνες αδιάκριτων πυρών, ακόμα και από βαρέα όπλα αρμάτων μάχης και ακούσαμε αναφορές για θανάτους, χιλιάδες συλλήψεις, καθώς και ξυλοδαρμούς ειρηνικών διαδηλωτών», είπε ο εκπρόσωπος Μαρκ Τόνερ.

«Οι παρατηρητές θα πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στους διαδηλωτές και στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την καταστολή. Έχουν μεγάλη ευθύνη στις προσπάθειες για προστασία των Σύρων πολιτών από τις επιθέσεις ενός δολοφονικού καθεστώτος», πρόσθεσε.

Οι πενήντα παρατηρητές βρίσκονται στη Συρία προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο η Δαμασκός τηρεί τους όρους ειρηνευτικού σχεδίου που συμφώνησε με τον Αραβικό Σύνδεσμο με στόχο τον τερματισμό της βίας που φέρεται να έχει στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους.

Όπως δήλωσε στο Reuters ο Ντάμπι, οι παρατηρητές θα μεταβούν απόψε το βράδυ στην Ντεράα (στο Νότο), στην Ιντλεμπ και την Χάμα (στο Βορρά), καθώς και σε μια περίμετρο 50 με 80 χιλιομέτρων γύρω από τη Δαμασκό.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή