Αυστηρή απάντηση ΥΠΕΞ στη Μόσχα για Εφραίμ

«Δεν δεχόμαστε υποδείξεις»
Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2011 15:30
UPD:23:56

A- A A+

Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις για θέματα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για την υπόθεση Εφραίμ.

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης», σημείωσε στη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

«Η Ελλάδα», υπογράμμισε, «είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών». «Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις», διεμήνυσε ο κ. Δελαβέκουρας, για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση «παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ υποστήριζε ότι «η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκιση του (αρχιμανδρίτη Εφραίμ) πριν τη δικαστική διερεύνηση, δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις για τη ρωσική ανακοίνωση στην Ελλάδα, με το ΚΚΕ να κάνει λόγο για απαράδεκτη παρέμβαση. «Ο λαός», συμπληρώνει, «πρέπει να προβληματιστεί για "το ποια είναι τα πραγματικά κίνητρα και για ποιο λόγο ενδιαφέρεται γι' αυτή την υπόθεση η ρωσική κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας επισημαίνει ότι «η νέα παρέμβαση της κυβέρνησης της Ρωσίας στο ζήτημα της προσωρινής κράτησης του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου είναι απολύτως απαράδεκτη, πολύ περισσότερο που ετούτη τη φορά είναι επίσημη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών».

«Οι σκοπιμότητες», υποστηρίζει ο κ. Δρίτσας, «είναι εμφανείς και αφορούν την εσωτερική πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, αλλά και τις επιδιώξεις της εξωτερικής πολιτικής της», «καμία όμως σκοπιμότητα δεν δικαιολογεί αυτήν την απροκάλυπτη επέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, και μάλιστα με ηγεμονικό ύφος και με υποδείξεις προς τις ελληνικές δικαστικές αρχές», υπογραμμίζει και διερωτάται «για ποιον λόγο δεν υπήρξε αμέσως ανάλογη αντίδραση εκ μέρους του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών».

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στη Ρωσία

Την ίδια ώρα, οι αντιδράσεις στη Ρωσία συνεχίζονται. «Βαθιά ανησυχία» στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και «καχυποψία» στους ιεράρχες της ως προς τις πραγματικές αιτίες, που την προκάλεσαν, γεννά η προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα. Η σύλληψη, κατά τον κ. Ιλαρίωνα, «είναι άδικο και απάνθρωπο μέτρο», αλλά δεν προτίθεται να σχολιάσει, ούτε να διεξαγάγει παράλληλη δικαστική διαδικασία, καθώς αυτό «είναι υπόθεση των δικαστικών οργάνων και εδώ δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση τη δικαιοδοσία του ελληνικού δικαστηρίου στη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά μας αγανακτεί αυτό καθ' εαυτό το γεγονός της σύλληψης ενός αθωνίτη ηγουμένου, ο οποίος ακόμη δεν έχει αποδεδειγμένα κατηγορηθεί για τίποτε».

Ο κ. Ιλαρίωνας χαρακτηρίζει μάλιστα «απολύτως δικαιολογημένη την απορία των πιστών στη Ρωσία, στους οποίους έγινε πολύ γνωστός και πολύ αγαπητός ο πατέρας Εφραίμ, συνοδεύοντας σχεδόν επί σαράντα ημέρες το λείψανο της Αγίας Ζώνης στις ρωσικές πόλεις», γιατί τώρα αναρωτώνται «πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό, ότι ο ηγούμενος του μεγαλύτερου και μπορούμε να πούμε υποδειγματικού μοναστηριού του 'Αθου, μόλις επέστρεψε σπίτι του μετά από αυτήν την επίσκεψη στη Μόσχα, συνελήφθη σε μια ορθόδοξη χώρα, όπως η Ελλάδα και μάλιστα κατά τις ημέρες, που εκείνη γιορτάζει τα Χριστούγεννα».

Σύμφωνα με το Ρώσο εκκλησιαστικό αξιωματούχο, η θέση του οποίου θεωρείται παραδοσιακά Νο 2 στην ιεραρχία του Πατριαρχείου Μόσχας, οι ρωσικές απορίες είναι εξίσου δικαιολογημένες, «όπως και τα αισθήματα πολλών Ελλήνων αρχιερέων, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι θεωρούν ότι η απόφαση, που ελήφθη σχετικά με τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, αποτελεί εχθρική επίθεση εναντίον του αγιορίτικου μοναχισμού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας συνολικά».

Αναφερόμενος στην υπόθεση καθ' εαυτή ο κ. Ιλαρίων είπε ότι «δεν γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε όλα τα περιστατικά, που συνδέονται με τις κατηγορίες που προσάπτονται στον ηγούμενο Εφραίμ και σειρά άλλων προσώπων, σχετικά με τις συναλλαγές ακινήτων, που έχει συνάψει στο παρελθόν η Μονή Βατοπεδίου. Ο προσδιορισμός της νομιμότητάς τους αποτελεί υπόθεση της ελληνικής δικαιοσύνης, στην άσκηση της οποίας δε μπορούμε να παρέμβουμε. Ωστόσο, είναι εμφανέστατο, ότι η προφυλάκιση ενός ατόμου που δεν προκαλεί κανένα κίνδυνο, όπως είναι ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, χωρίς εκδίκαση επί της ουσίας και πριν την έκδοση απόφασης από το δικαστήριο, συνιστά ένα ακραίο γεγονός, που προκαλεί βαθιά αδυναμία κατανόησης. Ο μόνος από τους κατηγορουμένους, που κρίθηκε σκόπιμο να φυλακιστεί, είναι ο ηλικιωμένος και βεβαρυμένος από ασθένειες ιερωμένος, γεγονός που προκαλεί στους πιστούς της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας σοβαρή ανησυχία, καθιστά επιφυλακτικούς τους ιεράρχες της και εξαναγκάζει να σκεφτούμε ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες γι' αυτήν».

Ο μητροπολίτης Ιλαρίων εξήρε και την προσωπική συμβολή του ηγουμένου Εφραίμ στην ανακαίνιση των κτισμάτων της Μονής Βατοπεδίου, «που βρισκόταν σε αρκετά εγκαταλελειμμένη κατάσταση» και στην αποκατάσταση του μοναστικού βίου, σύμφωνα με τους πατερικούς κανόνες, «γεγονός που υπογραμμίστηκε και από την αλληλεγγύη, που επέδειξε στις παρούσες συνθήκες η Ιερά Κοινότητα του 'Αθου». Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ είναι, σύμφωνα με τον κ. Ιλαρίωνα «γνωστός και πολύ ευρύτερα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο ως πνευματικός ηγέτης» και το πνεύμα της φιλοξενίας, που βασιλεύει στη μονή του και επεκτείνεται σε όλους χωρίς εξαίρεση τους προσκυνητές της.

Πικετοφορία διαμαρτυρίας οργάνωσαν την Τετάρτη το βράδυ έξω από το κτίριο της ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα μέλη του Ιδρύματος του Αγίου Ανδρέα, καθώς και του Ιδρύματος «Σύνδεσμος Φίλων της Μονής Βατοπεδίου Μάξιμος ο Γραικός», τα οποία κρατούσαν φωτογραφίες του ηγούμενου Εφραίμ, πλακάτ με συνθήματα όπως «Πατέρα Εφραίμ, προσεύχεται για σένα ολόκληρη η Ρωσία!», «Ελλάδα, χωρίς τον Άθω θα πεθάνεις!».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων της Μονής Σεργκέι Ρούντοφ είπε σε δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι «ήρθαμε στην Πρεσβεία της Ελλάδας για να εκφράσουμε την υποστήριξή μας στον πατέρα Εφραίμ, πριν από μερικές ημέρες επέστρεψα από την Ελλάδα και γνωρίζω ότι το 90% των Ελλήνων υποστηρίζει τον πατέρα Εφραίμ, είμαστε αλληλέγγυοι με τα αδέρφια μας και ελπίζουμε ότι η δικαιοσύνη και ο ορθός λόγος θα θριαμβεύσουν».

Η πικετοφορία της Τετάρτης ήταν ολιγάριθμη, όμως ήδη γίνονται συνεννοήσεις με τις δημοτικές Αρχές της Μόσχας ώστε να δοθεί άδεια μεγαλύτερης συγκέντρωσης, πιθανότατα την 31η Δεκεμβρίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή