ΗΠΑ: Και οι ουρακοτάγκοι λατρεύουν... το iPad

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 13:49
A- A A+

Στους οπαδούς της τελευταίας επιτυχημένης συσκευής-φετίχ της Apple συγκαταλέγονται όπως φαίνεται και άλλοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου. Αυτό τουλάχιστον κατέδειξε πείραμα που βρίσκεται σε εξέλιξη τους τελευταίους έξι μήνες στο ζωολογικό κήπο του Μιλγουόκι, στις Ηνωμένες Πολιτείες: δύο φορές την εβδομάδα, οι τρεις ουρακοτάγκοι που φιλοξενούνται εκεί παίζουν για λίγη ώρα με iPad -δωρεά ενός εθελοντή- και πλέον δεν μπορούν να το αποχωριστούν.

«Τους δείχνουμε το iPad και τους διαβάζουμε ιστορίες ή τους αφήνουμε να χρησιμοποιήσουν διάφορες εφαρμογές», λέει ο Τζαν Ρέιφερτ, υπεύθυνος του ζωολογικού κήπου για τα πρωτεύοντα και τα μικρά θηλαστικά. «Δεν τους αφήνουμε να το κρατούν, αλλά μπορούν να παίξουν με κάποιες από τις εφαρμογές ζωγραφικής πιάνοντας με τα δάχτυλά τους.» Όπως εξηγεί ο Ρέιφερτ, ο λόγος που οι ουρακοτάγκοι δεν επιτρέπεται να κρατήσουν τη συσκευή είναι ότι είναι τόσο δυνατοί που θα μπορούσαν να την σπάσουν πολύ εύκολα.

Το πρόγραμμα άρχισε όταν μια φύλακας στο ζωολογικό κήπο, υπεύθυνη για τους γορίλες, έγραψε μεταξύ αστείου και σοβαρού στο Ίντερνετ ότι θα είχε ενδιαφέρον να εξασφάλιζε ένα iPad για τα ζώα. Ένας εθελοντής ανταποκρίθηκε δωρίζοντάς της μια συσκευή. Οι γορίλες όμως έμειναν παγερά αδιάφοροι, σε αντίθεση με τους ουρακοτάγκους. Το πρόγραμμα έχει τέτοια επιτυχία, που αναμένεται να επεκταθεί και σε άλλους κήπους, όπως της Ατλάντα ή του Τορόντο στον Καναδά.

Οι υπεύθυνοι λένε ότι το πρόγραμμα έχει δύο στόχους: αφενός να παρέχει ερεθίσματα στα ζώα που... πλήττουν εύκολα σε συνθήκες αιχμαλωσίας και αφετέρου να αφυπνίσει όσο γίνεται περισσότερους ανθρώπους για τις προσπάθειες προστασίας των απειλούμενων ουρακοτάγκων σε Μαλαισία και Ινδονησία.

«Το θέαμα των ζώων με τα iPad προκάλεσε αίσθηση στους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου», εξηγεί ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης Orangutan Outreach Ρίτσαρντ Ζίμερμαν. «Αναγνώρισαν ότι πρόκειται για εκπληκτικά, νοήμονα, περίεργα πλάσματα, κάτι που σχετίζεται και με το μήνυμά μας: ότι αυτά τα ζώα πρέπει να διασωθούν.»

Ο Ζίμερμαν λέει ότι το επόμενο βήμα θα είναι τα iPad να συνδεθούν στο Ίντερνετ προκειμένου οι ουρακοτάγκοι να μπορούν να βλέπουν τους συγγενείς τους σε άλλους ζωολογικούς κήπους. Προς το παρόν, τα ζώα παρακολουθούν μεταξύ άλλων τηλεοπτικά προγράμματα και... ενθουσιάζονται όταν βλέπουν ουρακοτάγκους ή άλλα είδη πιθήκων.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή