ΗΠΑ: Πώληση μαχητικών αεροσκαφών 30 δισ.δολ. στη Σ.Αραβία

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 14:16
A- A A+

ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσαν τη συμφωνία-μαμούθ για πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών αξίας 29,4 δισ. δολαρίων.

Οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν το σύμμαχό τους με 84 μαχητικά τόπου Boeing F-15 και θα εκσυγχρονίσουν άλλα 70. Η πώληση εντάσσεται στο πλαίσιο συμφωνίας ύψους 60 δισ. δολαρίων σε διάστημα 10-15 ετών, που εγκρίθηκε πέρσι από το Κογκρέσο και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων την πώληση επιθετικών ελικοπτέρων Apache AH-64D της Boeing, ελικόπτερα Black Hawk, πυραύλους, βόμβες και συστήματα εκτόξευσης.

«Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης [την αγορά] πυρομαχικών, ανταλλακτικών, υπηρεσιών συντήρησης και παροχή εκπαίδευσης για τα επόμενα χρόνια ώστε να διασφαλιστεί πως το βασίλειο θα βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή θέση για να υπερασπίζεται το λαό και τα εδάφη του», δήλωσε πηγή από το υπουργείο Αμυνας της Σαουδικής Αραβίας, μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας της.

Ο Λευκός Οίκος επαίνεσε τη συμφωνία χαρακτηρίζοντάς την επωφελή τόσο για την οικονομία των ΗΠΑ, καθώς θα στηρίξει πάνω από 50.000 αμερικανικές θέσεις εργασίας σε καιρούς υψηλής ανεργίας, όσο και για την «ισχυρή και διαρκή σχέση» με τη Σαουδική Αραβία.

Τα πρώτα νέα αεροσκάφη θα παραδοθούν στην πολεμική αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές του 2015 και οι αναβαθμίσεις των υπαρχόντων μαχητικών θα αρχίσουν το 2014, είπε ο Τζέιμς Μίλερ, βοηθός υφυπουργός Αμυνας αρμόδιος για την χάραξη πολιτικής.

«Στην Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλές απειλές», σχολίασε ο Αντριου Σαπίρο, βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για πολιτική και στρατιωτικά θέματα. «Σαφώς μια από τις απειλές που αντιμετωπίζουν [οι Σαουδάραβες], όπως και άλλες χώρες στην περιφέρεια, είναι το Ιράν». Ωστόσο -πρόσθεσε ο Σαπίρο- η πώληση «δεν έχει μόνο στόχο την αντιμετώπιση» του Ιράν, αλλά «την κάλυψη των αναγκών της χώρας-εταίρου μας, της Σαουδικής Αραβίας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή