Εγκαίνια για το ψηλότερο κτήριο του κόσμου

Δευτέρα, 04 Ιανουαρίου 2010 12:29
UPD:16:58

A- A A+

Eγκαινιάζεται σήμερα το ψηλότερο κτήριο του κόσμου στο Ντουμπάι, καθώς το εμιράτο επιχειρεί να αναπτερώσει το ηθικό κατοίκων και επενδυτών, μετά την παρολίγο πτώχευσή του.

Ο Πύργος του Ντουμπάι – ή Μπουρτζ Ντουμπάι - άρχισε να κατασκευάζεται στο απόγειο της οικονομικής δόξας του εμιράτου το 2004. Για την ανέγερσή του εργάστηκαν 12.000 εργάτες, ενώ τα εγκαίνια αναβλήθηκαν δύο φορές.

Το ακριβές του ύψος – που ξεπερνάει τα 800 μέτρα – έχει κρατηθεί μυστικό και θα αποκαλυφθεί αύριο από την κατασκευαστική εταιρεία Emaar Properties PJSC.

Με την εμπιστοσύνη των επενδυτών να έχει υποστεί βαρύ πλήγμα από την ανακοίνωση, τον περασμένο Νοέμβριο, για πάγωμα οφειλών μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του, τα εγκαίνια αποτελούν ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα για το 2010.

Το κτήριο έχει βρεθεί στο επίκεντρο επικρίσεων από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της αντιμετώπισης των εργατών που το έχτισαν, αλλά και περιβαλλοντικών οργανώσεων για το γεγονός ότι αυξάνει το ήδη επιβαρυμένο «αποτύπωμα άνθρακα» της πόλης.

Για πολλούς πάντως, το οικοδόμημα, που πιστεύεται ότι στοίχισε 1,5 δισ. δολάρια, παραμένει ένα αρχιτεκτονικό θαύμα.

Πηγή: Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή