«Ξεκλείδωσαν» τα μυστικά του σύμπαντος

Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2002 15:06
UPD:17:06

A- A A+

Το Νόμπελ Φυσικής 2002 απονεμήθηκε σήμερα από κοινού στον Αμερικανό Ρέιμοντ Ντέιβις Τζούνιορ και τον Ιάπωνα Μασατόσι Κοσίμπα, από τη μια, και τον ιταλικής καταγωγής Αμερικανό Ρικάρντο Τζακόνι, από την άλλη, για τις εργασίες τους στην αστροφυσική «οι οποίες άλλαξαν την αντίληψή μας για το σύμπαν».

Οι κ.κ. Ντέιβις και Κοσίμπα αξιοποίησαν τα πιο μικρά στοιχεία του σύμπαντος, τα νετρίνο, για να βελτιώσουν την κατανόησή μας για τα πιο μεγάλα: τον Ηλιο, τους αστέρες, τους γαλαξίες και τα σουπερνόβα.

Ο κ. Ρέιμοντ Ντέιβις Τζούνιορ κατασκεύασε έναν εντελώς νέο εντοπιστή νετρίνο, υποθετικών σωματιδίων που σχηματίζονται κατά τη διαδικασία της σύντηξης στον Ηλιο και τους άλλους αστέρες.

Σε μια περίοδο τριάντα ετών, κατάφερε να παγιδεύσει 2.000 ηλιακά νετρίνο, καταδεικνύοντας έτσι ότι η ηλιακή ενέργεια προέρχεται από τη σύντηξη.

Μια ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση του κ. Μασατόσι Κοσίμπα επιβεβαίωσε στη συνέχεια τα αποτελέσματα του κ. Ντέιβις.

Από τις εργασίες των δύο φυσικών «εγεννήθη» ένας νέος ερευνητικός τομέας: η αστρονομία των νετρίνο.

Ο τρίτος των βραβευθέντων, κ. Ρικάρντο Τζακόνι επινόησε ένα μηχάνημα που του επέτρεψε να ανακαλύψει την πρώτη πηγή ακτίνων Χ εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Υπήρξε επίσης ο πρώτος που διαπίστωσε ότι το σύμπαν περιέχει μια περιρρέουσα ακτινοβολία Χ.

Η συμβολή του στην ανάπτυξη των μηχανημάτων αυτών οδήγησε στην αστρονομία με ακτίνες Χ.

Ο καθηγητής Ρέιμοντ Ντέιβις, 87 χρόνων, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Γέηλ και επίτιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής και Αστρονομίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.

Ο καθηγητής Μασατόσι Κοσίμπα, 76 χρόνων, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, στην αμερικανική Πολιτεία της Νέας Υόρκης και επίτιμος καθηγητής του Διεθνούς Κέντρου Φυσικής των Στοιχειωδών Σωματιδίων, στο πανεπιστήμιο του Τόκιο.

Ο καθηγητής Ρικάρντο Τζακόνι, 71 χρονων, ιταλικής καταγωγής αμερικανός πολίτης, είναι διπλωματούχος του πανεπιστημίου του Μιλάνου και διευθύνει τα Ενωμένα Πανεπιστήμια στην Ουάσινγκτον.

Οι τρεις νομπελίστες θα μοιραστούν 1,1 εκατομμύριο ευρώ, τα μισά από τα οποία θα πάρουν οι κ.κ. Ντέιβις και Κοσίμπα και τα μισά ο κ. Τζακόνι.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή