Υπήρχαν λίμνες στον ¶ρη;

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 15:12

Οι λίμνες πιστεύεται ότι είχαν σχηματιστεί από την τήξη των πάγων σε μια εποχή που μέχρι πρότινος πιστεύονταν ότι ο κόκκινος πλανήτης δεν ήταν τίποτε άλλο από μία παγωμένη έρημος.

A- A A+

Λίμνες πλάτους 20 χιλιομέτρων υπήρχαν στον ¶ρη 3 δισ. χρόνια πριν, σύμφωνα με τις τελευταίες δορυφορικές φωτογραφίες που «τράβηξε» η ΝASA. Οι λίμνες πιστεύεται ότι είχαν σχηματιστεί από την τήξη των πάγων σε μια εποχή που μέχρι πρότινος πιστεύονταν ότι ο κόκκινος πλανήτης δεν ήταν τίποτε άλλο από μία παγωμένη έρημος.

Τα ευρήματα έκαναν αίσθηση στον επιστημονικό κόσμο, καθώς μέχρι πρόσφατα κανείς δεν φανταζόταν ότι υπήρχε πιθανότητα ζεστού και υγρού κλίματος στον ¶ρη που θα επέτρεπε την ύπαρξη νερού στην επιφάνειά του τη δεδομένη περίοδο, γνωστή ως Εσπέρια Εποχή (Hesperian Epoch).

Μετά τις πρόσφατες φωτογραφίες, όμως, που εξασφάλισε η ΝASA με τη βοήθεια του διαστημόπλοιου Mars Reconnaissance Orbiter, ο κόκκινος πλανήτης φαίνεται ότι διέθετε λίμνες, θάλασσες και ποτάμια την περίοδο 3,8-4 δισ. χρόνια πριν. Οι αποξηραμένες λίμνες κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, οι οποίοι θα αναζητήσουν εκεί δείγματα μικροβιακής ζωής.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι έρευνες για τον ¶ρη επικεντρώνονταν μέχρι τώρα στα πρώιμα και τα τελευταία στάδια της ιστορίας του και κανείς δεν ερευνούσε την Εσπέρια Εποχή, καθώς θεωρούνταν ότι ο πλανήτης ήταν ένας παγωμένος κρανίου τόπος», εξηγεί ο δρ Νίκολας Γουάρνερ από το Imperial College London.

Πηγή: The Guardian

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή