Τάντιτς: Πρόθυμο το Βελιγράδι να μεσολαβήσει για το Σκοπιανό

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 17:21
UPD:18:22
A- A A+

Την ετοιμότητα του Βελιγραδίου να μεσολαβήσει στη διένεξη της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ για το όνομα της γειτονικής χώρας, εξέφρασε ο πρόεδρος της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς από το βήμα της 3ης Συνόδου των πρέσβεων της Σερβίας που διεξάγεται στο Βελιγράδι.

«Είμαστε πρόθυμοι να μεσολαβήσουμε για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και επιθυμούμε να αποτελέσουμε μέρος μιας λύσης και όχι, όπως στο παρελθόν, μέρος του προβλήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του.

«Είμαστε πρόθυμοι να μεσολαβήσουμε για την επίλυση της διένεξης μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας και επιθυμούμε να αποτελέσουμε μέρος μιας λύσης και όχι, όπως στο παρελθόν, μέρος του προβλήματος», ανέφερε ο πρόεδρος της Σερβίας.

Ο Τάντιτς αναφερόμενος ειδικότερα στις σχέσεις της χώρας του με τα Σκόπια τόνισε ότι επιθυμία του Βελιγραδίου είναι να λύσει όχι μόνο τα διακρατικά ζητήματα, αλλά και το εκκλησιαστικό ζήτημα.

Γενικότερα για την περιφερειακή συνεργασία, ο Σέρβος πρόεδρος τόνισε ότι «η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα κάθε χώρας - μέλους του ΟΗΕ, διότι στη βάση αυτής της πολιτικής οικοδομεί τη στάση της στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Κόσοβο».

Παράλληλα, διεμήνυσε ότι «οι προτεραιότητες της σερβικής εξωτερικής πολιτικής το 2010 θα είναι η προσέγγιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας, η ανάπτυξη της περιφερειακής συνεργασίας και η ενίσχυση της οικονομικής διπλωματίας».

Η ένταξη στην ΕΕ αποτελεί πρωταρχικό στόχο της εξωτερικής πολιτικής, επέσήμανε ο κ. Τάντιτς, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι αυτό μπορεί να συμβεί το 2014, όπως προτείνει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αποτελεί έκφραση της λαϊκής βούλησης και σ' αυτό το θέμα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική, ανέφερε ο Μπόρις Τάντιτς, συμπληρώνοντας ότι «δεν αναμένεται να τεθούν άλλοι όροι πέρα από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αλλά και δεν προσδοκούνται εκπτώσεις».

Ο κ. Τάντιτς εκτίμησε τέλος ότι μέσα στο 2010 θα επικυρωθεί η Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης με την ΕΕ και στις αρχές του 2011 η Σερβία θα λάβει καθεστώς χώρας προς ένταξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή