ΕΕ: Υπέρ της πολιτικής των «ανοικτών θυρών» η ισπανική προεδρία

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2010 19:29
UPD:19:34
A- A A+

Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Βαλκανίων, μόλις διευθετηθούν, με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οι δυσκολίες σε επίπεδο θεσμών, τάσσεται ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

Η Ισπανία, η οποία ανέλαβε την εναλασσόμενη προεδρία της ΕΕ την 1η Ιανουαρίου, «θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος να θέσει εμπόδια σε μια πολιτική ανοικτών θυρών», δήλωσε ο Ισπανός ΥΠΕΞ στη διάρκεια συνάντησης με ευρωπαίους δημοσιογράφους.

Μόλις επιλυθεί, με την υιοθέτηση της Συνθήκης της Λισαβόνας, το θεσμικό πρόβλημα με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η ΕΕ, «είναι σημαντικό να στείλουμε αυτό το πολιτικό μήνυμα», ανέφερε ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας.

Ο κ. Μορατίνος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, κρίνοντας ότι η Βοσνία είναι η «πιο αδύναμη». Διαβεβαίωσε δε ότι «η Ισπανία θα την παρακολουθεί (την Βοσνία) με την μεγαλύτερη προσοχή» κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.

Ανέφερε, επίσης, την Ισλανδία, η οποία υπέβαλε την υποψηφιότητά της φέτος και θα μπορούσε να ενταχθεί απο το 2012, και την Τουρκία, ελπίζοντας ότι θα συνεχίσει το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι για τη χώρα αυτή, η διαδικασία θα είναι «μακρά».

Ο κ. Μορατίνος τόνισε τέλος ότι η Ισπανία δεν θα αναγνωρίσει κατά την προεδρία της την ανεξαρτησία του Κοσόσβου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή