ΝΔ: Διακομματική διαβούλευση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 15:18
UPD:19:25
A- A A+

Διακομματική διαβούλευση, από μηδενική βάση, με εκπροσώπους όλων των πολιτικών κομμάτων για την αλλαγή του εκλογικού νομου, ζήτησε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία.

Όπως είπε, επειδή δεν φαίνεται να υπάρχει συμφωνία για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων, ζητεί να προηγηθεί διακομματική διαβούλευση πάνω στις αρχές που θα διέπουν τον εκλογικό νόμο, «ώστε να καταγραφούν οι συμφωνίες εκεί που είναι δυνατές κι οι διαφωνίες εκεί που είναι αγεφύρωτες».

Ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει στη συνέχεια να διαμορφωθεί συγκεκριμένο νομοσχέδιο βάσει των αρχών επί των οποίων προκύπτει ευρύτερη συμφωνία, ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες επί τεχνικών λεπτομερειών, με τις διαφωνίες αρχών.

«Με το υπάρχον νομοσχέδιο, προκύπτει διαπιστωμένη διαφωνία απ’ όλες τις πλευρές», παρατήρησε ο κ. Σαμαράς και υπογράμμισε: «Αν και θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε κάποια σημεία του, όπως στη διαίρεση των πολύ μεγάλων περιφερειών, δεν μπορούμε να δεχθούμε, ούτε βουλευτές "δύο ταχυτήτων", ούτε γενική εφαρμογή των μονοεδρικών περιφερειών».

«Η διαβούλευση», κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «αποτελεί διέξοδο, αλλά και "πρόκληση" για να φανεί η συναινετική διάθεση όλων, σε ένα μείζον ζήτημα, που μόνο συναινετικά μπορεί να αντιμετωπιστεί».

Α. Σαμαράς: Διακομματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο από μηδενική βάση

Α. Σαμαράς: Διακομματική συζήτηση για τον εκλογικό νόμο από μηδενική βάση

Ολόκληρη η επιστολή στον Πρωθυπουργό

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα διά της παρούσης μου να σας ζητήσω να υπάρξει διακομματική διαβούλευση για τον εκλογικό νόμο, από μηδενική βάση, πριν από την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

Αν θέλετε να αλλάξετε τον ισχύοντα νόμο και επιθυμείτε αυτό να γίνει συναινετικά, είναι απαραίτητο, πριν αρχίσουμε να συζητάμε τις τεχνικές λεπτομέρειες οποιασδήποτε πρότασης, να έχει προηγηθεί μια συζήτηση για τα μείζονα πολιτικά χαρακτηριστικά ενός νέου εκλογικού νόμου.

Μια τέτοια προδιαδικαστική συζήτηση μεταξύ εκπροσώπων όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων:

* Πρώτον, θα επιτρέψει να υπάρξει σύγκλιση απόψεων εκεί που μπορεί να υπάρξει, ας πούμε στις αρχές της ευρύτερης δυνατής αντιπροσωπευτικότητας, της ανάδειξης βιώσιμων κυβερνήσεων, της καταπολέμησης του «πολιτικού χρήματος», της ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσα στα κόμματα κλπ.

* Δεύτερον, θα καταγράψει και τις πλευρές εκείνες όπου δεν θα καταστεί δυνατό να προκύψει ευρύτερη σύγκλιση μεταξύ των κομμάτων.

* Τρίτον, θα επιτρέψει αργότερα να γίνει πιο σωστά η συζήτηση πάνω σε συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ώστε να μη συγχέονται οι διαφωνίες ουσίας με διαφορές σε τεχνικού χαρακτήρα λεπτομέρειες.

Το ζητούμενο όλων μας είναι να δούμε τι ακριβώς χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και το ελληνικό πολιτικό σύστημα, και όχι να προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε αποσπασματικά ρυθμίσεις άλλων συστημάτων στην Ελλάδα.

Μια τέτοια προδιαδικαστική συζήτηση θα αποδειχθεί πολύ ουσιαστική και μπορεί να ξεκινήσει αμέσως από μηδενική βάση, οδηγώντας σε ευρύτερες συναινέσεις.

Αλλιώς, φοβάμαι ότι δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση.

Γιατί δύσκολα θα συμφωνήσουμε πως θα προσαρμόσουμε στη δική μας πραγματικότητα ένα εκλογικό σύστημα που παίρνουμε «δάνειο» από άλλη χώρα, με διαφορετικές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες.

Αντίθετα, θα είναι πραγματικά ευχάριστη καινοτομία, να ξεκινήσουμε συζητώντας πως θέλουμε να είναι ένα εκλογικό σύστημα φτιαγμένο στα μέτρα της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πολιτικής ζωής.

Και σε αυτό να κριθούν τα κόμματα για τις προτάσεις τους και η σημερινή κυβέρνηση για τη συναινετική της διάθεση.

Με τις θερμότερες ευχές μου για το νέο έτος,

Με τιμή,

Υπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται το ΚΚΕ

Yπέρ της απλής αναλογικής τάσσεται το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «δεν πρόκειται να συμβάλει με οποιονδήποτε τρόπο στον αποπροσανατολισμό του λαού, τον οποίο, εκτός των άλλων, επιχειρούν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ συζητώντας τις επιμέρους διαφωνίες τους σε διάφορες μορφές καλπονοθευτικών συστημάτων».

Σημειώνει δε ότι «το κύριο σήμερα είναι οργάνωση της λαϊκής πάλης για την απόκρουση της αντιλαϊκής θύελλας που η κυβέρνηση εξαπολύει με τη στήριξη της ΝΔ».

ΛΑΟΣ: Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία, τη στενεύουμε

«Αντί να απλώνουμε τη δημοκρατία, τη στενεύουμε. Αντί να ψηφίζουμε τους ευρωβουλευτές και να μη τους διορίζουμε, πάμε στην αντίθετη πορεία, δηλαδή διορίζουμε και τους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου. Κάποιοι τελικά φοβούνται το λαό και γι’αυτό εξάλλου τρέμουν και τα δημοψηφίσματα», σχολίασε σχετικά ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης.

ΣΥΝ: Δεν είναι λύση η εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου

«Η τυχόν εφαρμογή του γερμανικού μοντέλου αλά ελληνικά, με βασικό επιχείρημα την αντιμετώπιση της αδιαφάνειας, της πολιτικής διαφθοράς και γενικότερα της πολιτικής χειραγώγησης, δεν αποτελεί λύση στα υπαρκτά προβλήματα, ενώ αντίθετα μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση του αρχηγοκεντρικού χαρακτήρα των κομμάτων που θα επιλέγουν βουλευτές νοθεύοντας εμμέσως και τη γνήσια αντιπροσώπευση των πολιτών», αναφέρει ο ΣΥΝ σχετικά με την συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

«Έχουμε διατυπώσει σε κάθε ευκαιρία ότι πάγια θέση μας είναι η καθιέρωση του συστήματος της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως μοναδικού εκλογικού συστήματος γνήσιας έκφρασης των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών. Αυτή τη θέση θα καταθέσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα και ως σχέδιο νόμου στη Βουλή».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή