Αιώνια διαμάντια σε κοινή θέα

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 15:35
UPD:15:47

Το περσινό Δεκέμβριο, το Wittelsbach έκανε αιφνιδιαστική εμφάνιση σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο –κλέβοντας, φυσικά, την παράσταση.

A- A A+

Δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο διαμάντι: είναι το διάσημο μπλε διαμάντι «Wittelsbach», το οποίο φέρει βαριά κληρονομιά και πρόκειται σύντομα να εκτεθεί σε κοινή θέα.

Τον 17ο αιώνα, ο πολύτιμος λίθος ήρθε στην Ευρώπη από την Ινδία και χαρίστηκε στην Ινφάντα Μαργαρίτα Τερέσα από τον πατέρα της, βασιλιά της Ισπανίας. Το 1964, το μπλε διαμάντι πέρασε σε ιδιωτικά χέρια και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του.

Το περσινό Δεκέμβριο, το Wittelsbach έκανε αιφνιδιαστική εμφάνιση σε δημοπρασία του οίκου Christie’s στο Λονδίνο –κλέβοντας, φυσικά, την παράσταση. Με εκτιμώμενη αξία τα 15 εκατ. δολάρια, το διαμάντι πωλήθηκε τελικά στην αστρονομική τιμή των 24,3 εκατ. δολαρίων –το μεγαλύτερο τίμημα που καταβλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία για την αγορά διαμαντιού.

Ο «τυχερός» ήταν ο Λόρενς Γκραφ, δισεκατομμυριούχος έμπορος διαμαντιών ο οποίος πήρε προχώρησε αμέσως σε μια σειρά κινήσεων. Η πρώτη ήταν η εκ νέου κοπή του λίθου με αποτέλεσμα τα καράτια του να μειωθούν στα 31 –από 35,52– προκειμένου να διορθωθούν οι ατέλειες, που είναι αναμενόμενες δεδομένης της ηλικίας του διαμαντιού, και να βελτιωθούν τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Στη συνέχεια, ο νέος του ιδιοκτήτης μετονόμασε το διάσημο διαμάντι σε Wittelsbach-Graff –χαράσσοντας το επίθετό του στην ιστορία.

Στο τέλος του μήνα, όσοι ταξιδέψουν στις ΗΠΑ θα έχουν τη μοναδική ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά το ακριβοθώρητο μπλε διαμάντι, το οποίο θα εκτεθεί στο Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον, πλάι στο επίσης φημισμένο μπλε διαμάντι «Hope». «Το διαμάντι Hope είναι μακράν το πιο δημοφιλές μας έκθεμα», σχολιάζει ο έφορος της Εθνικής Συλλογής Λίθων και Μετάλλων του Σμιθσόνιαν, ο οποίος συγκρίνει τη φήμη του διαμαντιού με εκείνη της Μόνα Λίζα που εκτίθεται στο Λούβρο.

Πηγή: The New York Times

Προτεινόμενα για εσάς