Την ευθύνη για τα κενά στο σύστημα ασφαλείας ανέλαβε ο Ομπάμα

Πέμπτη, 07 Ιανουαρίου 2010 23:44
UPD:08/01/2010 02:01

A- A A+

Την ευθύνη για τα λάθη στο σύστημα ασφαλείας που οδήγησαν στην τρομοκρατική απόπειρα σε αμερικανικό αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων ανέλαβε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα στο αποψινό διάγγελμά του.

«Ως πρόεδρος έχω την ευθύνη να προστατεύω το έθνος και τους πολίτες και όταν το σύστημα αποτυγχάνει είναι αποκλειστικά δική μου η ευθύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την έκθεση του Λευκού Οίκου, η αμερικανική κυβέρνηση διέθετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες ώστε να μπορέσει να αποτρέψει την επίθεση στο αμερικανικό αεροσκάφος.

Μολονότι το όνομα του Νιγηριανού δράστη ήταν στον κατάλογο των υπηρεσιών πληροφοριών, οι αρχές το ανακάλυψαν μόνο αφότου επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως η αποτυχία των αμερικανικών αρχών δεν οφείλεται σε λάθη που διέπραξε ένα πρόσωπο αλλά είναι ευρεία αποτυχία του συστήματος.

Έδωσε δε εντολή να ληφθούν άμεσα μέτρα για να καλυφθούν τα κενά αυτά, όπως η άμεση αναμόρφωση της λίστας των υπόπτων για τρομοκρατία και η ενίσχυση της χρήσης ανιχνευτών σώματος στα αεροδρόμια.

Παράλληλα, οι πληροφορίες για ενδεχόμενες απειλές έναντι της ασφάλειας της χώρας θα διανέμονται ευρύτερα, ενώ και η ανάλυση αυτών των πληροφοριών θα βελτιωθεί.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και οι επικεφαλής τους θα είναι υπεύθυνοι για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. «Και όλοι τους θα είναι υπεύθυνοι αν δεν το κάνουν», επεσήμανε.

Μεταξύ άλλων, ο Μπάρακ Ομπάμα διέταξε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναθεωρήσει το σύστημα έκδοσης βίζας και ανάκλησής της.

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή