Το εντυπωσιακό μακιγιάζ της Κλεοπάτρας φαίνεται πώς δεν εξυπηρετούσε μόνο τις ανάγκες καλλωπισμού της βασίλισσας της Αρχαίας Αιγύπτου, αλλά αποτελούσε και μέσο προστασίας από ασθένειες των ματιών.
Σύμφωνα με Γάλλους ερευνητές του μουσείου του Λούβρου, τα είδη μακιγιάζ που παρήγαγαν οι Αιγύπτιοι πριν από περίπου 4.000 χρόνια, αποτελούνταν από μόλυβδο και μίγματα αλάτων μολύβδου. Η διαδικασία παραγωγής τους μάλιστα διαρκούσε μέχρι και έναν μήνα.
«Γνωρίζουμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι επίσης είχαν προσέξει ότι το μακιγιάζ είχε ιατρικές ιδιότητες και ήθελαν να καταλάβουν πώς ακριβώς αυτό συνέβαινε», δήλωσε ο Φιλίπ Ουαλτέρ, επικεφαλής της έρευνας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Analytical Chemistry».
Αντίθετα με την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι ο μόλυβδος (μολύβι) είναι επιβλαβής, οι γάλλοι ερευνητές, κάνοντας χημικά πειράματα, με τη βοήθεια ενός μικροσκοπικού ηλεκτροδίου, διαπίστωσαν ότι σε πολύ χαμηλές δόσεις η συγκεκριμένη ουσία δεν σκοτώνει τα κύτταρα.
Αντίθετα, επιβεβαίωσαν -και έτσι δικαίωσαν τους αρχαίους- ότι, σε χαμηλή δοσολογία, ο μόλυβδος παράγει ένα μόριο (μονοξείδιο του αζώτου) που ενεργοποιεί τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος και καταπολεμά τα βακτήρια σε περίπτωση μόλυνσης του ματιού.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ