Από 11 έως 19 Ιανουαρίου οι ακροάσεις των νέων Επιτρόπων

Η νέα Επιτροπή μπορεί να εγκριθεί ή να απορριφθεί μόνο συνολικά
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 15:54
A- A A+

Από τις 11 έως τις 19 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι ακροάσεις των 26 υποψηφίων Επιτρόπων που πρότεινε ο Πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να απαντήσουν σε ένα σχετικό με το χαρτοφυλάκιό τους ερωτηματολόγιο. Θα αξιολογηθούν οι ειδικές τους γνώσεις, η προσήλωσή τους στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η ανεξαρτησία τους και οι επικοινωνιακές τους ικανότητες. Κάθε ακρόαση θα διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και θα στείλουν τα συμπεράσματά τους στη Διάσκεψη των Προέδρων των Πολιτικών Ομάδων. Η τελευταία, σε κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των κοινοβουλευτικών επιτροπών, θα συζητήσει τα εν λόγω συμπεράσματα.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να υποβληθεί οποιοδήποτε αίτημα για αλλαγή χαρτοφυλακίου ή για αλλαγή στη σύνθεση της προτεινόμενης Κομισιόν. Το 2004 είχαν απορριφθεί δύο υποψήφιοι και είχε αλλάξει ένα χαρτοφυλάκιο.

Η τελική ψηφοφορία θα γίνει στις 26 Ιανουαρίου σε ειδική σύνοδο της ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Η νέα Επιτροπή μπορεί να εγκριθεί ή να απορριφθεί μόνο συνολικά.

Υπενθυμίζεται ότι με τη Συνθήκη της Λισαβόνας που τέθηκε σε ισχύ από τη 1η Δεκεμβρίου 2009, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέκτησε νέες σημαντικές νομοθετικές εξουσίες. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει πλέον με το Συμβούλιο των Υπουργών στο σύνολο, σχεδόν, της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών στους τομείς της γεωργίας, της μετανάστευσης, της ενέργειας καθώς και στην κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ε.Ε.. Ετσι, ως το μόνο θεσμικό όργανο το οποίο εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της Ένωσης, το Ε.Κ. διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. λογοδοτεί στους πολίτες της, με την ενίσχυση της συμμετοχής των Ευρωβουλευτών σε σημαντικές αποφάσεις όπως η κάλυψη αξιωμάτων σε κορυφαίες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή