Νέα γρίπη: Μείωση παραδόσεων εμβολίων διαπραγματεύεται με τη GSK το Βέλγιο

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 18:58
A- A A+

Μια μείωση των παραδόσεων των εμβολίων κατά της γρίπης H1N1, καθώς οι ανάγκες της χώρας είναι μικρότερες από ό,τι είχε προβλεφθεί αρχικά, διαπραγματεύεται με τη φαρμακευτική εταιρεία GSK το Βέλγιο, όπως δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Λορέτ Ονκελίνξ.

Tο περασμένο έτος το Βέλγιο είχε παραγγείλει στην GSK 12,6 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, εκ των οποίων τα 4,3 εκατομμύρια έχουν ήδη παραδοθεί, διευκρινίστηκε σχετικά από το Υπουργείο Υγείας.

Απομένουν λοιπόν περίπου 8 εκατομμύρια δόσεις που έχουν παραγγελθεί αλλά δεν έχουν ακόμη παραδοθεί.

Το συμβόλαιο, το οποίο υπογράφηκε από τη βελγική κυβέρνηση με την GSK δεν περιλαμβάνει ρήτρα ακύρωσης. Στην ίδια υπόθεση, ωστόσο, η Γερμανία εξασφάλισε τη δυνατότητα να ακυρώσει ένα μέρος από τις παραγγελίες της.

«Αν οι χώρες εξασφαλίσουν μια χαλάρωση (σσ. στις παραγγελίες), απαιτώ να έχουμε και εμείς το ίδιο πράγμα», δήλωσε σήμερα η Ονκενλίνξ στην βελγική τηλεόραση RTBF.

«Ελπίζω να μπορώ να εξηγήσω, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, τη μείωση της παραγγελίας», πρόσθεσε χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

«Προσπαθούμε να βρούμε μια σωστή λύση για όλα τα μέρη, λαμβάνοντας υπόψη τις εξαιρετικές περιστάσεις», εξήγησε από την πλευρά του, ο διευθυντής της GSK για τις χώρες Benelux Ζυλιέν Μπραμπάντς, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Belga. Τόνισε όμως ότι «οι γραμμές παραγωγής έχουν ήδη ξεκινήσει».

Στο Βέλγιο, ενάμισι εκατομμύριο άνθρωποι, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο, έχουν εμβολιαστεί, σε συνολικό πληθυσμό 10,5 εκατομμυρίων κατοίκων. Επιπλέον, η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφέρει 1,2 εκατομμύρια δόσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή