Επανάληψη των συνομιλιών Ρωσίας - Λευκορωσίας για το πετρέλαιο αύριο

Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2010 20:35
A- A A+

Θα επαναλάβουν αύριο Σάββατο τις συνομιλίες τους Ρωσία και Λευκορωσία προκειμένου να διευθετήσουν τη διαφορά τους για το πετρέλαιο που θα μπορούσε, αν επιδεινωθεί, να επηρεάσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Μετά από μια ημέρα παύσης, «οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο», δήλωσε απόψε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Ενέργειας, Ιρίνα Ιεσίποβα, χωρίς να προβεί περισσότερες διευκρινίσεις.

Η Λευκορωσία έστειλε σήμερα τον αντιπρόεδρο της κυβερνησής της Βλαντιμίρ Σεμάτσκο στη Μόσχα, σημάδι ότι οι συζητήσεις, που διεξήχθησαν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων την Τετάρτη και την Πέμπτη, θα μπορούσαν να επιταχυνθούν.

«Η αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας με επικεφαλής τον κ. Σεμάτσκο, θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα, μετά από πρόσκληση του αναπληρωτή πρωθυπουργού της Ρωσίας Ιγκόρ Σετσίν», δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Τιμοσένκο.

Τις τελευταίες ημέρες η Λευκορωσία άφησε να εννοηθεί ότι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της δεν θα μετέβαινε στη Μόσχα, αν δεν ήταν πιθανό και τα δύο μέρη να υπογράψουν μια συμφωνία.

Η Λευκορωσία, η οποία αντλεί σημαντικά έσοδα από τη διύλιση και την μεταπώληση στο εξωτερικό του ρωσικού αργού, διαφωνεί με την απόφαση της Μόσχας να της επιβάλει δασμούς για το πετρέλαιο από την 1η Ιανουαρίου.

Τέτοιες κρίσεις μεταξύ της Μόσχας και των γειτονικών της πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών, χωρών στρατηγικής σημασίας για την διαμετακόμιση ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, διαταράσσουν τακτικά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Τον Ιανουάριο του 2007 μια παρόμοια διαφορά είχε οδηγήσει σε απότομο κλείσιμο του αγωγού πετρελαίου Ντρούζμπα (Φιλία), που περνά μέσω της Λευκορωσίας, αποστερώντας πέντε ευρωπαϊκές χώρες του ρωσικού αργού για αρκετές ημέρες.

Πολλοί γύροι διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας έχουν ήδη γίνει, χωρίς επιτυχία, το Δεκέμβριο και στις αρχές Ιανουαρίου. Η Μόσχα έχει δώσει διαβεβαιώσεις ότι οι συνομιλίες δεν θα έχουν συνέπειες για τις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου προς την Ευρώπη.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή