Ιράν: Ελεύθερος Γερμανός που συνελήφθη στα επεισόδια

Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2010 13:52
UPD:21:31
A- A A+

Οι ιρανικές αρχές απελευθέρωσαν ένα Γερμανό υπήκοο που είχε συλληφθεί στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ πρόκειται να αφήσουν ελεύθερο εντός της ημέρας και ένα Σύρο δημοσιογράφο, μεταδίδει το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Οκτώ άτομα σκοτώθηκαν στη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και υποστηρικτών του ηγέτη της αντιπολίτευσης Μιρχοσεΐν Μουσαβί στις 27 Δεκεμβρίου, κατά τον εορτασμό της σιιτικής επετείου Ασούρα.

Πρόκειται για τα πιο σοβαρά επεισόδια βίας που σημειώθηκαν στο Ιράν έπειτα από εκείνα που ακολούθησαν την αμφιλεγόμενη επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στην προεδρία του Ιράν, τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον αντιπολιτευόμενο ιστότοπο Rahesabz, την επαύριο των επεισοδίων της Ασούρα συνελήφθησαν τουλάχιστον 180 άτομα, μεταξύ των οποίων 17 δημοσιογράφοι, 10 συνεργάτες του Μουσαβί και αρκετά μέλη της εκτός νόμου θρησκευτικής μειονότητας των Μπαχάι. Επισης ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης κρατήθηκε ένα 24ωρο.

Οπως δήλωσε σύμφωνα με το Fars ο γενικός εισαγγελέας της Τεχεράνης Αμπάς Τζαφαρί Ντολαταμπαντί, αυτή την εβδομάδα θα προσαχθούν σε δίκη και οι Μπαχάι που συνελήφθησαν στο πλαίσιο της καταστολής των διαδηλώσεων.

«Η δίκη των Μπαχάι θα πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα στο επαναστατικό δικαστήριο της Τεχεράνης», φέρεται να δήλωσε ο εισαγγελέας χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό των κατηγορουμένων.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα άτομα αυτά "δεν συνελήφθησαν επειδή είναι Μπαχάι, αλλά επειδή έπαιξαν ρόλο στη διοργάνωση των πρόσφατων διαδηλώσεων της Ασούρα και ειδικότερα επειδή έστειλαν στο εξωτερικό εικόνες από τα επεισόδια».

Είπε ακόμα ότι στα σπίτια ορισμένων εξ' αυτών βρέθηκαν όπλα και πυρομαχικά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή