Ιταλία: Αμείωτη η ένταση μετά τις εξεγέρσεις των μεταναστών

Σάββατο, 09 Ιανουαρίου 2010 17:55
A- A A+

Αμείωτη παραμένει η ένταση στην κωμόπολη Ροζάρνο της Καλαβρίας όπου την περασμένη Πέμπτη τρεις Ιταλοί που επέβαιναν σε αυτοκίνητο πυροβόλησαν αλλοδαπό εργάτη.

Ακολούθησε εξέγερση των μεταναστών που εργάζονται στις γεωργικές εκτάσεις της περιοχής: έκαψαν αυτοκίνητα, απείλησαν με ξύλινα δοκάρια πολλούς επιβάτες, κατέστρεψαν προσόψεις σπιτιών. Οι ντόπιοι κατέλαβαν το δημαρχείο και έστησαν μπλόκα, ζητώντας να απομακρυνθούν οι μετανάστες. Η αστυνομία παρενέβη για να προσπαθήσει να ελέγξει την κατάσταση, αλλά οι τραυματίες (ξένοι, Ιταλοί και όργανα της τάξης) στις συμπλοκές της περασμένης νύχτας, ξεπέρασαν τους εξήντα.

Σήμερα το απόγευμα, στην πόλη Τζόγια Τάουρο στην Καλαβρία σημειώθηκε νέα επίθεση, με πετροβολισμό, κατά μετανάστη.

Το Βατικανό καταγγέλλει ότι συχνά οι αλλοδαποί εργαζόμενοι ζουν και εργάζονται υπό απάνθρωπες συνθήκες, αλλά σημειώνει παράλληλα ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βίας.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, προσθέτουν ότι κάθε έγχρωμος εργάτης, στα χωράφια του Ροζάρνο αλλά και όλων των άλλων περιοχών της Κάτω Ιταλίας, εργάζεται δέκα με δώδεκα ώρες την ημέρα ανασφάλιστος έναντι είκοσι πέντε ευρώ. Πολύ συχνά ζουν σε παράγκες, χωρίς τις βασικές προϋποθέσεις υγιεινής.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Ροζάρνο, τουλάχιστον τριακόσιοι αλλοδαποί, οι οποίοι πρόκειται να φιλοξενηθούν προσωρινά σε κέντρα πρώτης υποδοχής της περιφέρειας που ανήκουν και στην Καθολική Εκκλησία. Τόσο οι εκπρόσωποι των εθελοντικών οργανώσεων όσο και της αστυνομίας δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να διαταχθούν απελάσεις για τους ξένους εργαζόμενους που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής.

Η όλη κατάσταση στις περιοχές της Καλαβρίας, της Σικελίας, της Νάπολης και του Μπάρι, επιδεινώνεται και από την παρουσία του μαφιόζικου οργανωμένου εγκλήματος που εκμεταλλεύεται διαρκώς την μαύρη εργασία των ξένων με εκβιασμούς και «τσιφλικάδες» που μονοπωλούν την προσφορά εργασίας στον γεωργικό τομέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς


NAFTEMPORIKI TV

Δημοφιλή