Σε καμία περίπτωση ο πολιτικός κόσμος και οι πολίτες δεν θα τεθούν σε ομηρία μετά την βομβιστική επίθεση έξω από το κοινοβούλιο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά την ομιλία του στην έναρξη του υπουργικού συμβουλίου, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «ο φόβος και η ανασφάλεια δημιουργούν αυταρχισμό - δεν θα αφήσουμε αυτή την ενέργεια έτσι».
Ο αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός μεσαίας ισχύος εξερράγη λίγο πριν τις οκτώ χθες το βράδυ σε κάδο απορριμμάτων μπροστά από το μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη.
Στις 07.45 το βράδυ άγνωστος είχε τηλεφωνήσει στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και είπε ότι σε δέκα λεπτά επρόκειτο να γίνει έκρηξη σε κάδο απορριμμάτων στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από τον ¶γνωστο Στρατιώτη. Η αστυνομία απέκλεισε αμέσως το χώρο και απομάκρυνε τη φρουρά από το μνημείο - ως αποτέλεσμα δεν υπήρξαν τραυματισμοί.
Από την έκρηξη του ωρολογιακού μηχανισμού προκλήθηκαν φθορές στο τζάμι της εισόδου της Βουλής από την πλευρά της Πλατείας Συντάγματος και σε ένα ακόμα τζάμι στον 3ο όροφο ενώ στον προαύλιο βρέθηκαν μεταλλικά θραύσματα.
Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε μεταλλικό κάδο και η εκρηκτική ύλη, όπως λένε οι ειδικοί, ήταν «γρήγορη», δηλαδή από δυναμίτη και δεν βρέθηκαν υπολείμματα της συγκεκριμένης ύλης.
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αστυνομίας, ενώ καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη.
Καταδική από τον πολιτικό κόσμο
«Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος στη Βουλή μετά την έκρηξη χθες το βράδυ.
«Η τρομοκρατική ενέργεια καταδεικνύει ότι όσοι κρύβονται πίσω από αυτή δεν σεβάστηκαν ούτε το χώρο, που συμβολίζει τη Δημοκρατία μας, τη Βουλή των Ελλήνων, ούτε πολύ περισσότερο το ιερό Μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη. Κανείς δεν μπορεί να τρομοκρατεί τη Δημοκρατία μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είπε:
«Κάποιοι θέλουν να μας τρομάξουν και να μας πανικοβάλουν. Δεν φοβόμαστε και δεν πανικοβαλλόμαστε. Ο χώρος αυτός της Βουλής είναι υψηλού συμβολισμού γι αυτό είναι αφύλαχτος και θα παραμείνει αφύλαχτος. Η Αθήνα είναι μία πόλη ασφαλής και δεν θα γίνει στρατοκρατούμενη».
«Επίθεση κατά της δημοκρατίας», χαρακτήρισε την έκρηξη ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής. «Κάποιοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα που πρέπει να ανησυχήσει όλους τους Δημοκράτες. Κάποιοι αποφάσισαν να παίξουν με τη Δημοκρατία. Πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε».
Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος είπε ότι η επίθεση «αποτελεί βαρύτατη πρόκληση κατά της έννομης τάξης της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας». «Μακριά από ακρότητες και υπερβολές, οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η τρομοκρατία αποτελεί μείζον πρόβλημα για τον τόπο μας. Γι΄ αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με καθολική συστράτευση της Κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών φορέων, των συνδικάτων και ευρύτερα της κοινωνίας των πολιτών», τόνισε, προσθέτοντας ότι « ο κ. Χρυσοχοΐδης ήρθε η ώρα να αφήσει τα λόγια και να περάσει στα έργα».
Από την πλευρά του, το ΚΚΕ με ανακοινωση του «καταδικάζει την έκρηξη βόμβας που έγινε μπροστά στη Βουλή», προσθέτοντας ότι «αυτή η ενέργεια σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πράξη αντίστασης στην άγρια και ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά δικαιώματα. Αντίθετα βοηθάει και εξυπηρετεί όσους επιθυμούν να φοβίσουν το λαό».
Ο ΣΥΝ αναφέρει σε ανακοίνωση του τα εξής: «Καταδικάζουμε τη βομβιστική ενέργεια στο Μνημείο του ¶γνωστου Στρατιώτη μπροστά από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πράξη αυτή αποτελεί μια πρόκληση απέναντι στη δημοκρατία. Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ελληνική κοινωνία, καθώς αυτή βιώνει τις επιπτώσεις μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, τέτοιου είδους ενέργειες επιδρούν αποπροσανατολιστικά και αξιοποιούνται ως άλλοθι για να αποθαρρυνθούν οι αναγκαίοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες απέναντι σε μια πολιτική που πλήττει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών».
Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, Κωστής Αϊβαλιώτης, δήλωσε: «Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται, δεν φοβάται, δεν υποστέλλεται. Αντιθέτως χαλυβδώνει το φρόνημα και την αποφασιστικότητα για την αντιμετώπιση των υπονομευτών της».
Aντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με αφορμή την επίθεση
Aπαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του κ.Παναγιωτόπουλου o κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε τα εξής:
«Ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας θα έπρεπε να γνωρίζει αυτό που γνωρίζουν όλοι οι πολίτες. Ότι δηλαδή το κόμμα του με τον καταστροφικό τρόπο που κυβέρνησε, παρέδωσε τη χώρα στα όρια της κατάρρευσης, με νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους σχεδόν διαλυμένες. ΓιΆ αυτό κι οφείλει να είναι προσεκτικότερος στην κριτική του, αφήνοντας στην άκρη μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες».
Κληθείς να σχολιάσει, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανταπάντησε ότι «ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, αντί της συναίνεσης, που του προτείναμε, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της Ν.Δ.», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να απευθυνθούμε στον κ. Πρωθυπουργό και να του ζητήσουμε να κάνει αυστηρές συστάσεις στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε να μην σπαταλάει τις δυνάμεις του σε πολλά λόγια ... αλλά να προχωρήσει στην παραγωγή συγκεκριμένου έργου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του κοινού εγκλήματος».
Aπαντώντας με τη σειρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε ότι «ο κ. Παναγιωτόπουλος υπήρξε επίλεκτο μέλος των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας της τελευταίας πενταετίας, των πλέον άπρακτων που γνώρισε ποτέ ο τόπος... Η ευκολία με την οποία, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, καταλογίζει απραξία στους πολιτικούς του αντιπάλους, αν δεν υποκρύπτει μίζερες μικροκομματικές σκοπιμότητες, υποδηλώνει υποκρισία».
«Είναι προφανές ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει χάσει την ψυχραιμία του. Τον καλούμε να μην αναλώνεται σε άστοχες προσωπικές επιθέσεις. Ο ίδιος έχει πολλή δουλειά να κάνει…», ήταν η απάντηση του κ. Παναγιωτόπουλου.