Στην Υεμένη αιφνιδιαστικά ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 11:44

Στην Υεμένη έφθασε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, προκειμένου να έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας.

A- A A+

Στην Υεμένη έφθασε σήμερα ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη, προκειμένου να έχει επαφές με την ηγεσία της χώρας.

Πέντε Γερμανοί υπήκοοι, μεταξύ τους τρία παιδιά, καθώς και ένας Βρετανός κρατούνται όμηροι εδώ και έξι μήνες στην Υεμένη.

Ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο Γερμανός αξιωματούχος κατά τη σύντομη επίσκεψή του, είναι οι προσπάθειες για την απελευθέρωση της πενταμελούς γερμανικής οικογένειας και του Βρετανού.

«Η ομηρεία είναι μια βάρβαρη ενέργεια την οποία καταδικάζουμε. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια προκειμένου οι όμηροι να γυρίσουν στα σπίτια τους, κοντά στους οικείους τους», είπε ο Βεστερβέλε στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) το βράδυ της Κυριακής.

Υεμενίτης αξιωματούχος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι πέντε Γερμανοί και ο Βρετανός που απήχθησαν τον περασμένο Ιούνιο είναι ζωντανοί.

Είναι η πρώτη επίσκεψη δυτικού πολιτικού αξιωματούχου στην Υεμένη, μετά την ανάληψη της ευθύνης για την απόπειρα ανατίναξης αεροσκάφους στις 25 Δεκεμβρίου με προορισμό τις ΗΠΑ, από την πτέρυγα της Αλ Κάιντα σε αυτή τη χώρα της αραβικής χερσονήσου.

Ο Γερμανός υπουργός που έφθασε από το Αμπού Ντάμπι στο πλαίσιο περιοδείας του στον Κόλπο, είχε συνάντηση στο αεροδρόμιο με τον Υεμενίτη ομόλογό του Αμπου Μπακρ Αλ Κούρμπι.

Ο Βεστερβέλε θα μεταβεί επίσης στο προεδρικό μέγαρο για επαφές με τον πρόεδρο Αλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Αξιωματούχοι που συνοδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών στο ταξίδι αυτό, είπαν ότι η Υεμένη αποτέλεσε θέμα στις συζητήσεις του Βεστερβέλε με τον εμίρη του Κατάρ σεΐχη Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι την Κυριακή.

Στις συναντήσεις αυτές ο Βεστερβέλε και ο σεΐχης Χαμάντ συμφώνησαν πως μόνο μέσω του διαλόγου μπορεί να υπάρξει μια διαρκής λύση στη σιιτική εξέγερση που αντιμετωπίζει η Σαναά στο βορρά και στην αυτονομιστική εξέγερση στο νότο της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή