Δ. Δρούτσας: Στόχος να επανέλθουμε στο διεθνές στερέωμα

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 15:52
UPD:16:00

«Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

A- A A+

«Στόχος και δέσμευση της νέας κυβέρνησης είναι να κατακτήσει η Ελλάδα και πάλι τη θέση της στο διεθνές στερέωμα, να βάλουμε τέλος στην αδράνεια του παρελθόντος και να προστατέψουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης.

«Στόχοι», σύμφωνα με τον κ. Δρούτσα είναι επίσης «να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις φιλικές χώρες και να αναπτύξουμε νέες, αμοιβαία επωφελείς, σχέσεις, εκεί που σήμερα υπάρχει και διαπιστώνουμε κενό».

Σκοπιανό

Σε ό,τι αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι ακολουθείται επιθετική διπλωματία. «Το δείξαμε αυτό, ότι η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ανοιχτό μυαλό κι εποικοδομητική διάθεση, αλλά και με ξεκάθαρη θέση για την εθνική κόκκινη γραμμή, την ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά

«Καταστήσαμε σαφές», πρόσθεσε, «ότι προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι η λύση στο πρόβλημα της ονομασίας, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην ηγεσία των Σκοπίων ότι με καθαρή πολιτική βούληση μία λύση είναι εφικτή». Δεν έκρυψε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς, οι αρχικές αντιδράσεις του κ. Γκρούεφσκι δεν εμπνέουν αισιοδοξία».

Ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή η Αθήνα έστειλε το μήνυμα ότι επιθυμεί «σχέσεις φιλικές, ειρηνικές, σχέσεις κοινού μέλλοντος, ανάπτυξης και συνεργασίας με τον τουρκικό λαό, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικογένειας».

«Την ίδια στιγμή, όμως, επισημάναμε ότι προϋπόθεση γι αυτό είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, των κανόνων καλής γειτονίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας», τόνισε και αποκάλεσε τα στοιχεία αυτά «αυτονόητες προϋποθέσεις».

Ο κ. Δρούτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, αλλά «χωρίς λευκές επιταγές», καθώς η Τουρκία «πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό» και να συμμορφωθεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αφού αυτό είναι προς το δικό της όφελος και προς όφελος της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερώτημα για πιθανή συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, είπε ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο πρόγραμμά του, αλλά εξέφρασε τη βούληση να συναντηθεί μαζί του με την πρώτη ευκαιρία.

Συμπλήρωσε ότι η ανακήρυξη της Κωνσταντινούπολης σε Πολιτιστική πρωτεύουσα μπορεί να ήταν μια καλή ευκαιρία, αλλά αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή η επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια στην Αθήνα, αποτελεί προτεραιότητα.

Ερωτηθείς, τέλος, για την απάντηση της ελληνικής πλευράς στην επιστολή Ερντογάν, ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι θα επιδοθεί στην πλέον κατάλληλη στιγμή.

Κυπριακό

«Η Ελλάδα βρίσκεται ξανά δίπλα στον κυπριακό λαό, όχι στα λόγια αλλά με πράξεις, καθώς η πρώτη διμερής επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέου ήταν στην Κύπρο», υπενθύμισε ο κ. Δρούτσας.

Δ. Δρούτσας: Bήμα προς τα πίσω οι προτάσεις Ταλάτ

Δ. Δρούτσας: Bήμα προς τα πίσω οι προτάσεις Ταλάτ

«Ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας και η κυπριακή κυβέρνηση έχουν την πλήρη στήριξη και εμπιστοσύνη της Αθήνας», πρόσθεσε και είπε ότι θα συνεχιστεί η απόλυτη συνεργασία και ο συντονισμός, τόσο στο κυπριακό, όσο και σε όλους τους άλλους τομείς που μπορούν Ελλάδα και Κύπρος να συνεργαστούν ως κράτη - μέλη της ΕΕ.

Επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού και απαντώντας σε ερώτημα για τις διαβουλεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, ο υπουργός αναφέρθηκε στα λόγια του Προέδρου Χριστόφια, ότι οι προτάσεις του τουρκοκύπριου ηγέτη δεν μπορούν να είναι βάση για διαπραγμάτευση.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει «κάποια απογοήτευση», καθώς αυτές οι προτάσεις της τουρκοκυπριακής και τουρκικής πλευράς δεν πηγαίνουν προς την κατεύθυνση όπου θα μπορούσε να εγγυηθεί μια εποικοδομητική διαπραγμάτευση. «Θα θέλαμε να βλέπαμε μια πιο εποικοδομητική στάση από την άλλη πλευρά», κατέληξε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή