Ιράν: «Καταπίεση στο όνομα της θρησκείας» καταγγέλλει ο Καρουμπί

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 16:14
A- A A+

Ο πρώην πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου και ένας εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης Μεχντί Καρουμπί κατήγγειλε «την καταπίεση του λαού στο όνομα της θρησκείας» από τις αρχές, σε ανοιχτή επιστολή του που έστειλε σήμερα στην ιστοσελίδα Sahamnews.org του κόμματός του.

Ο Καρουμπί επανέλαβε τις κατηγορίες για νοθεία κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου μιλώντας για «πολιτική κλοπή».

«Ο θεός είναι μάρτυρας πως αυτοί (οι Ιρανοί αξιωματούχοι) μετέτρεψαν μία πολιτική διαμάχη σε θρησκευτικό πόλεμο για να μπορέσουν, στο όνομα της θρησκείας, να καταπνίξουν τις πολιτικές διεκδικήσεις των ανθρώπων», αναφέρει ο Καρουμπί.

«Οι απειλές και οι εκφοβισμοί (...) έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητά μου και είμαι προετοιμασμένος, όπως και τα παιδιά μου, για κάθε καταστροφή», προσθέτει ο Καρουμπί.

Σκληροπυρηνικοί κληρικοί και οι ιρανικές αρχές ζήτησαν από τα δικαστήρια να τιμωρίσουν τους ηγέτες της αντιπολίτευσης επειδή υποκινούν την ένταση στο Ιράν, αποκαλώντας τους «μοχαρέμπ», ένας ισλαμικός όρος που σημαίνει εχθρός του θεού και επισύρει ποινή θανάτου.

«Κάποιοι πιστεύουν ότι μπορούν να εμποδίσουν τη μεταρρύθμιση κλείνοντας τις εφημερίδες και βάζοντας τους μεταρρυθμιστές φυλακή (...) αλλά εγώ παραμένω σταθερά στο δρόμο που έχω επιλέξει», προειδοποίησε ο Καρουμπί.

Την Παρασκευή η ιστοσελίδα της αντιπολίτευσης Kaleme μετέδωσε ότι άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του αυτοκινήτου του Καρουμπί, ένα συμβάν που αργότερα διαψεύστηκε από έναν αξιωματούχο της αστυνομίας. Ο Καρουμπί δεν αναφέρθηκε σε αυτό το συμβάν στην επιστολή του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή