Ενίσχυση της φωνής της ΕΕ αναζητεί η Κ. ¶στον

Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου 2010 18:06

Την πρόθεσή της «να κάνει τη φωνή της Ευρώπης να ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο» εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

A- A A+

Την πρόθεσή της «να κάνει τη φωνή της Ευρώπης να ακούγεται σε ολόκληρο τον κόσμο» εξέφρασε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον.

«Είμαι πεπεισμένη ότι, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ όσο και παντού στον κόσμο, υπάρχει μία ξεκάθαρη επιθυμία για μια μεγαλύτερη δέσμευση της Ευρώπης στην προώθηση της ειρήνης, στην προστασία των ευάλωτων ανθρώπων, στην εξάλειψη της φτώχειας και στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων προβλημάτων της εποχής μας», είπε η Βρετανίδα εκπρόσωπος της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναπτύσσοντας την πολιτική της ενώπιον της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα κληθεί να επικυρώσει τον διορισμό της στο υψηλό αυτό αξίωμα για μία πενταετία.

Η Βρετανίδα βαρώνη, που ανήκει στο Εργατικό Κόμμα, διευκρίνισε ότι θα επισκεφθεί μεταξύ άλλων την Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και το Νέο Δελχί αλλά και τη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

«Χρειαζόμαστε αποτελεσματικές σχέσεις με όλους τους παίκτες: Τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία, αλλά και με την Τουρκία, την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική», είπε.

Εάν επικυρωθεί ο διορισμός της, η Κάθριν Αστον θα προεδρεύει των τακτικών συνόδων των υπουργών Εξωτερικών των 27 χωρών μελών. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας η οποία εισήγαγε τον θεσμό, η βαρώνη Αστον «θα ηγείται της εξωτερικής πολιτικής (...) και θα συμβάλει στην εξειδίκευσή της».

Κατά την άσκηση των καθηκόντων της θα έχει στη διάθεσή της έναν άνετο προϋπολογισμό και μία νέα διπλωματική υπηρεσία αρκετών χιλιάδων ατόμων προερχομένων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη γραμματεία του Συμβουλίου και τα κράτη μέλη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή