Λ. Κύρκος: «Η έννοια συμβιβασμός συκοφαντήθηκε σαν παράδοση άνευ όρων»

Θετικός στην προτροπή για την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ο Πρωθυπουργός
Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 10:14
A- A A+

Tη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από το μαρξισμό, με προοδευτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δυνάμεις του κέντρου -κάτι που αποτελεί και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο βιβλίων του που εκδόθηκαν πρόσφατα- πρότεινε ο Λεωνίδας Κύρκος σε δείπνο που παρέθεσε στον πρωθυπουργό και άλλες 40 προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και του πνεύματος, με την ευκαιρία των 85ων γενεθλίων του και την έκδοση του νέου βιβλίου του.

«Η συνεργασία αυτή, ανοιχτή και σε όσους επιθυμούν να μετάσχουν όποτε καταστεί δυνατή, θα αποτελέσει τη σταθερή πλειοψηφία με τη στήριξη της οποίας θα πυροδοτηθεί και θα διασφαλιστεί η ελληνική αναγέννηση», τόνισε ο κ. Κύρκος.

Tη συνεργασία των κομμάτων της δημοκρατικής αριστεράς που εμπνέονται από το μαρξισμό, με προοδευτικές δυνάμεις που προσδιορίζονται ως δυνάμεις του κέντρου -κάτι που αποτελεί και το περιεχόμενο ενός εκ των δύο βιβλίων του που εκδόθηκαν πρόσφατα- πρότεινε ο Λεωνίδας Κύρκος.

Μεταξύ άλλων, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ευχήθηκε το πνεύμα της ομοψυχίας του επικράτησε στο δείπνο «να μας κατευθύνει στον αγώνα για την έξοδο από την κρίση».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου αντιμετώπισε θετικά την προτροπή του Λεωνίδα Κύρκου προς τις πολιτικές δυνάμεις, να βρουν τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Όπως επεσήμανε, πρέπει να βρεθούν οι συναινέσεις που σπάνε τα τείχη ανταγωνισμών, οι οποίοι -όπως σημείωσε-δεν γίνονται τόσο για το κομμάτι της εξουσίας, αλλά για τη διαχείριση του κομματιού της εξουσίας, ενώ θα έπρεπε να γίνεται μια προσπάθεια και μια θεμιτή δημοκρατική αντιπαράθεση για την καλύτερη επιλογή για το αύριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, σήμερα είναι επίκαιρα όσα έχει πει κατά καιρούς ο Λ. Κύρκος περί εθνικών στόχων, για να συμπληρώσει ότι πρέπει «να βρούμε εκείνους τους διαύλους και να ξεφύγουμε από τις μικροσκοπιμότητες, για να δούμε τους εθνικούς στόχους της Ελλάδας, τους εθνικούς στόχους που μπορούμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί».

Σύμφωνα με τον Λεωνίδα Κύρκο το σύνθημα του πρωθυπουργού «αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» είναι ακριβής απεικόνιση της πραγματικότητας που θα έπρεπε να την ενστερνιστούμε όλοι κατά το μέτρο που μας αναλογεί. Χαρακτήρισε ανεύθυνο να λοιδορεί κανείς αυτή τη διαπίστωση και να ψάχνει για το ποιες σκοπιμότητες κρύβονται πίσω της, «και πολύ περισσότερο να πυροδοτεί κανείς τον πόλεμο στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας ως λύση στα προβλήματα και ως υπόσχεση για ένα καλύτερο αύριο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Αντίθετα, κάλεσε όλους «να αποδεχθούμε τις επιβαλλόμενες θυσίες μέσα σε ένα σχέδιο που θα καταμερίζει τα βάρη» και θα παίρνει υπόψη του ότι η δίκαιη κατανομή είναι η απόλυτη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος.

«Σε μια χώρα που μόλις περνά μια φάση που επουλώνει τις πληγές της από ένα αδικαίωτο εμφύλιο πόλεμο ηχεί σαν ύβρις αυτό το πολεμικό σάλπισμα», υπογράμμισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε πως απέναντί του περιμένει ότι θα εγερθεί σαν τείχος η θέληση της πλειοψηφίας του λαού με πρώτους τους εργαζόμενους που «θα εγγυηθούν την εσωτερική ειρήνη και θα απορρίψουν τους νέο-Ζαχαριαδικούς τυχοδιωκτισμούς».

Όπως διευκρίνισε, όταν απορρίπτει το φιλοπόλεμο κήρυγμα, αυτό «δεν σημαίνει ότι συνιστά ειρήνη πάση θυσία και υποταγή στα κελεύσματα της ολιγαρχίας και των μονοπωλίων».

Σε ώρες επίτασης της κρίσης η συνηθισμένη αντίδραση του κατεστημένου είναι η ενίσχυση των κατασταλτικών μηχανισμών, σημείωσε και πρόσθεσε ότι σε αυτό τείνουν και η ένταση των τρομοκρατικών ενεργειών και η ανεύθυνη δράση των αυτοαποκαλούμενων αντιεξουσιαστικών ομάδων, όπως και η κατάχρηση του ακαδημαϊκού ασύλου.

Υπέρ της κατάργησης του ασύλου

Ο Λεωνίδας Κύρκος τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου, καθώς όπως επεσήμανε, «αυτό που υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου είναι και του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών και της θέσπισης ενός πραγματικού ασύλου της διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη της ακαδημαϊκής κοινότητας και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς παρατήρησε εξάλλου ότι η διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης είναι πρωταρχικά ευθύνη της κυβέρνησης, αλλά όχι μόνο αυτής, καθώς όπως εξήγησε πρόκειται για ένα μεγάλο συμβιβασμό.

«Στη χώρα μας -υπογράμμισε- η έννοια συμβιβασμός συκοφαντήθηκε σαν παράδοση άνευ όρων. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζει το έργο της και η ηγεσία μεγάλου τμήματος της αριστεράς» και συνέχισε λέγοντας:

«¶λλοι βιαστικοί τάχατες επαναστάτες αντιμάχονται την έννοια του συμβιβασμού και πυροδοτούν επικίνδυνες εκρήξεις όπως τα Δεκεμβριανά 2 ή παίζουν το ρόλο των αδιάλλακτων ασυμβίβαστων κηρύσσοντας το θετικό ρόλο του φόβου. Όλοι αυτοί παραδόξως δουλεύουν για την έκρηξη και πρέπει να αντιμετωπισθούν με το διάλογο πριν να είναι αργά».

«Η προστασία της ομαλότητας για τον Λεωνίδα Κύρκο βρίσκεται στη διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων», ανέφερε στην παρέμβασή του κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Όπως είπε, ο Λεωνίδας Κύρκος υποστηρίζει η μετακίνηση της πολιτικής ζωής από τη συντηρητική θέση στην οποία βρίσκεται σε ουσιαστικά προοδευτικά κατεύθυνση, προϋποθέτει τη συμπόρευση των δυνάμεων της αριστεράς με δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού.

Στο δείπνο παραβρέθηκαν εκτός από τον πρωθυπουργό οι υπουργοί: Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ¶ννα Διαμαντοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιάννης Ραγκούσης και Ανδρέας Λοβέρδος. Ακόμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος, ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος. Επίσης παραβρέθηκε ο κ. Γιάννης Βαρβιτσιώτης και εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτός από τον Φώτη Κουβέλη, οι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σπύρος Λυκούδης.

Μετά το τέλος του δείπνου ο κ. Κύρκος αισθάνθηκε ελαφρά αδιαθεσία και μεταφέρθηκε προληπτικά στο Ιπποκράτειο.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή