Την πεποίθηση πως η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει «τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα» στην οικονομία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπεϊ, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Όπως ανέφερε, η Ελλάδα αντιμετωπίζει «ουσιαστικές δημοσιονομικές προκλήσεις», επισημαίνοντας πως είναι ζήτημα κοινού συμφέροντος για όλη την Ευρωπη και κυρίως την Ευρωζώνη να μπορέσει η Ελλάδα να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις.
Ο κ. Ρομπέι τόνισε πως ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων απαιτείται κατεπειγόντως για να βελτιωθεί η κατάσταση, επισημαίνοντας πως το σχέδιο προϋπολογισμού είναι ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αφού υπογράμμισε πως η ελληνική δέσμευση για μείωση του ελλείμματος σε τρία χρόνια (2012) πρέπει να υποστηριχθεί από συγκεκριμένα και αξιόπιστα μέτρα, συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος πως λαμβάνονται ήδη τα απαιτούμενα περαιτέρω μέτρα προκειμένου η Ελλάδα να καταπολεμήσει τα προβλήματα».
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας μίλησε για «σύμπτωμα χρονιζόντων προβλημάτων» ενώ επανέλαβε πως «το έλλειμμά μας είναι μεγαλύτερο ως έλλειμμα αξιοπιστίας». Συνεχίζοντας δεσμεύτηκε πως η χώρα μας θα κατακτήσει και πάλι την αξιοπιστία της.
Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε πως κατατίθεται υπεύθυνα τις επόμενες ημέρες και το χαρακτήρισε πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας, όχι μόνο της οικονομίας, αλλά και του δημόσιου τομέα. «Είναι ένα πρόγραμμα ριζικών αλλαγών, που ήδη έχουν ξεκινήσει» συμπλήρωσε.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε πως στόχος της κυβέρνησης είναι μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος σε τρία χρόνια.
Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον κ. Ρόμπαϊ για θέματα μετανάστευσης και ασύλου, στάθηκε στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για τα θέματα αυτά, στη Frontex, στην πολιτική της ΕΕ προς τρίτες χώρες αλλά και στην ενσωμάτωση των νομίμων μεταναστών και τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στα θέματα αυτά.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το θέμα με την «ατζέντα 2014» την πρόταση, δηλαδή, που έχει υποβάλει για ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ στη χρονιά αυτή.
Αναφερόμενος στην κλιματική αλλαγή και στα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης τόνισε ότι παρά το ότι τα αποτελέσματα θα ήταν τα αναμενόμενα, η Κοπεγχάγη αποτελεί τη μόνη οδό για την αντιμετώπιση του προβλήματος και απηύθυνε έκκληση για σοβαρή προετοιμασία ενόψει αντίστοιχης συνόδου στο Μεξικό στα τέλη του έτους.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τις ελληνικές θέσεις για το Σκοπιανό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και τονίστηκε ότι οι προτάσεις Ταλάτ είναι σε λάθος κατεύθυνση και θυμίζουν θέσεις και ρητορική άλλου Τουρκοκύπριου ηγέτη παρελθόντων καιρών.
ΚΚΕ: Συνυπεύθυνοι ΕΕ - κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Συνυπεύθυνους για τα «εκρηκτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα λαϊκά στρώματα« χαρακτηρίζει την ΕΕ και τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ το ΚΚΕ. «Συνεργάτες και συνένοχοι είναι και τώρα στη νέα αντιλαϊκή θύελλα που εξαπολύουν», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του.
«Για να την αποκρούσει ο λαός δεν πρέπει να δεχτεί να τον παγιδεύσουν και πάλι στο δρόμο που υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του κεφαλαίου. Καμιά συναίνεση και ανοχή. Ανυπακοή και αντεπίθεση για την ανατροπή του 'ευρωμονόδρομου' για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, τη λαϊκή εξουσία», καταλήγει το ΚΚΕ.