Την πρόθεσή της να υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την προστασία των δασικών εκτάσεων της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2009 εξέφρασε η ΝΔ, αντίθετο είναι το ΚΚΕ, έντονες επιφυλάξεις εκφράζει ο ΛΑΟΣ, ενώ επικρίσεις διατυπώνει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αναστολή της έκδοσης οικοδομικών αδειών και εργασιών στις περιοχές που κρίνονται αναδασωτέες, τόσο στις εντός σχεδίου (μέχρι την έναρξη της αναδάσωσης) όσο και στις εκτός (μέχρι την σύνταξη των δασικών χαρτών) - με εξαίρεση για τα νόμιμα υφιστάμενα κτήρια που έχουν υποστεί ζημιές και τα δημόσια έργα που έχουν χωροθετηθεί.
Ωστόσο όσοι έχουν βγάλει οικοδομική άδεια, αλλά δεν έχουν ξεκινήσει τις εργασίες, θα υποστούν τον επιτόπιο έλεγχο ειδικά συστηνόμενης τριμερούς Επιτροπής για την νομιμότητά της.
Στα μέτρα του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται η σύσταση ειδικής υπηρεσίας κατεδαφίσεων, η τηλεπισκόπηση των αναδασωτέων περιοχών για τον έγκαιρο εντοπισμό των αυθαιρέτων, η επιστροφή στον ορισμό του δάσους που ίσχυε το 1979, με παράκαμψη του νόμου Δρυ του 2003, όπως επίσης και η εφαρμογή προηγούμενης διάταξης για καταβολή αποζημιώσεως για κτίσματα που βρέθηκαν σε καμένες δασικές εκτάσεις (δημόσιες ή ιδιωτικές) - μιας εφαρμογής που είχε ανασταλεί το 2003, μέχρι την ημερομηνία σύνταξης των δασικών χαρτών.
Ειδικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος διευκρίνισε πως το κόμμα του θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο επί της αρχής, εξέφρασε όμως τον φόβο του πως «ό,τι σωστό εμπεριέχει θα χαθεί μέσα στην αστυνομικού τύπου λογική που το διέπει».
«Με κατασταλτικά μέτρα δεν γίνεται προστασία του περιβάλλοντος - και αν κάτι δεν γίνει σεβαστό απ’ τον κόσμο, μην περιμένετε την προστασία του», ανέφερε ο κ. Βλάχος.
«Οδηγούμαστε στο πάγωμα της οικοδομής σε μια συγκυρία οικονομικής κρίσης. Τίποτε δεν μας πείθει για την αποτελεσματικότητα της Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, ούτε αναφορά στις αναδασώσεις, απ’ τις οποίες θα πρέπει να εξαιρεθούν ρητά τα νόμιμα κτίσματα και οι αγροτικές εκτάσεις», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κιλτίδης επεσήμανε την ανάγκη επανασύστασης της γενικής γραμματείας Δασικής Πολιτικής, η οποία καταργήθηκε το 2002, καθώς «οι επιθεωρητές Δασών δεν έχουν ομφάλιο λώρο με το υπουργείο», όπως επίσης και «να στελεχωθούν οι δασικές υπηρεσίες που έχουν ερημώσει».
Παράλληλα, ο κ. Κιλτίδης υπογράμμισε πως με την προβλεπόμενη κατάργηση μιας ρύθμισης του 1979 σχετικά με τα κριτήρια αναγνώρισης δασογενούς περιβάλλοντος δημιουργείται κενό νόμου που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί.
Με τη σειρά της η εισηγήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου υποστήριξε πως το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην απελευθέρωση νέων δασικών εκτάσεων προς οικοδόμηση, μέσω της δυνατότητας που δίνεται για επισκευές ή ανακατασκευές των κτισμάτων που είχαν ανεγερθεί νόμιμα και είχαν καταστραφεί απ’ τις πυρκαγιές.
«Η καρδιά του νομοσχεδίου βρίσκεται στο άρθρο 2 που στην ουσία απελευθερώνει νέες δασικές εκτάσεις προς οικοδόμηση και είναι απολύτως κατανοητή η επί της αρχής συναίνεση των δύο μεγαλυτέρων κομμάτων. Θα έχουμε νέες μπίζνες στα καμένα», σημείωσε η κ. Μανωλάκου.
«Απαγορεύετε ουσιαστικά στην Επιτροπή να ελέγξει εάν η αρχική οικοδομική άδεια εκδόθηκε σύμφωνα με τις επιταγές του ΣτΕ και δίνετε έτσι συγχωροχάρτι για κάθε παρανομία με το νόμο. Όλοι βεβαίως γνωρίζουμε ότι τα υπόψη κτίσματα είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους βίλες και θα παίρνουν τα καλώς έχει», συμπλήρωσε.
Για τον εισηγητή του ΛΑΟΣ Μάκη Βορίδη «η προστασία των δασικών εκτάσεων επιτυγχάνεται μέσω του νομοσχεδίου με υπέρμετρο κόστος για τους κατοίκους της περιοχής που τιμωρούνται για δεύτερη φορά. Γιατί να αναστείλουμε κάθε οικοδομική εργασία μέχρι την σύνταξη των δασικών χαρτών για τις μη δασικές γαίες και μάλιστα όταν τα χρονοδιαγράμματα δεν είναι δεσμευτικά για την Διοίκηση; Και γιατί κάποιος που έχει ήδη πληρώσει για την έκδοση οικοδομικής άδειας, να πρέπει να περάσει εκ νέου από ελεγκτική επιτροπή, όπως αυτή ήθελε ελθείν;».
Ο κ. Βορίδης προέβλεψε επίσης «πογκρόμ διεφθαρμένων δασικών» εναντίον των πολιτών μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου και ζήτησε να αφαιρεθεί η ευθύνη των κατεδαφίσεων από τις νομαρχίες.
Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Ηρώ Διώτη υποστήριξε πως το νομοσχέδιο είναι ανεπαρκές, αναποτελεσματικό και δημιουργεί συγχύσεις.
«Μένουν απ’ έξω οι φωτιές στη δυτική Αττική, ενώ υπάρχουν πολλές καταγγελίες καταπατήσεων. Δεν διευκρινίζεται ποιος είναι υπεύθυνος για τις κατεδαφίσεις, γίνεται προσπάθεια να ανατεθεί η σύνταξη των χαρτών στην Κτηματολόγιο ΑΕ, ενώ, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν οι χρόνοι για σύνταξη των χαρτών».
Συνεχάρη, ωστόσο, το υπουργείο για την «κατάργηση του δασοκτόνου νόμου Δρυ» και διευκρίνισε πως οι παρατηρήσεις της αποσκοπούν στην βελτίωση του νομοσχεδίου και όχι στην ακύρωσή του.
Τέλος η κ. Κατερίνα Φαρμάκη από το ΠΑΣΟΚ πρότεινε να μπαίνουν στα συμβόλαια ακινήτων σαφείς γεωγραφικές συντεταγμένες των οικοπέδων με έκθεση και του οικείου Δασαρχείου, ακόμα και αν βρίσκονται εντός οικισμού, καθώς «αυτός που έχει οικοδομική άδεια και συνορεύει με δάσος, με το σημερινό σύστημα, πάρα πολύ εύκολα μπορεί να πάρει κομμάτι του δάσους».
Τροπολογία για γονικές παροχές - τσιγάρα/ποτά
Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε η συμπερίληψη στο νομοσχέδιο της τροπολογίας για την φορολόγηση των γονικών παροχών, των τσιγάρων και των ποτών, η οποία επεσήμανε ότι η κυβέρνηση παραβιάζει τις υποσχέσεις του Πρωθυπουργού να μην κατατίθενται τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια.
Οι επικρίσεις της αντιπολίτευσης διασκεδάστηκαν μερικώς με τη δέσμευση εκ μέρους της πλειοψηφίας πως η τροπολογία θα συζητηθεί εκτενώς, με τη συμμετοχή των αρμοδίων υπουργών Οικονομικών και την κλήση κοινωνικών φορέων.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναγνώρισε πως η διαδικασία δεν συνάδει με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις, προέταξε ωστόσο το επείγον της κατάθεσης της τροπολογίας και τη δέσμευση να μην επαναληφθεί κάτι αντίστοιχο στο μέλλον.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ