«Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι ο καλύτερος μοχλός για να εκσυγχρονισθεί»

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 18:42
A- A A+

Την πρόθεσή του να προχωρήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, παρά την αντίθεση που εκφράζεται σε ορισμένες χώρες-κλειδιά, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασε ο Τσέχος διπλωμάτης που αναμένεται να αναλάβει το αξίωμα του επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση της Ένωσης.

«Σκοπεύω να προχωρήσω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στέφαν Φούλε, στη διάρκεια της επίσημης ακρόασής του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Τάχθηκε μάλιστα κατά της ιδεάς να προσφερθεί στην Τουρκία μία απλή «προνομιακή εταιρική σχέση», όπως υποστηρίζει η Γαλλία και η Αυστρία και ορισμένες δυνάμεις στη Γερμανία. «Η προνομιακή εταιρική σχέση δεν βρίσκεται στο τραπέζι», ανέφερε ο Τσέχος διπλωμάτης.

Η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων «είναι ο καλύτερος μοχλός που έχουμε για να βοηθήσουμε την Τουρκία να εκσυγχρονισθεί», πρόσθεσε ο Τσέχος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι «έχει γίνει αρκετή πρόοδος» στη χώρα, καθώς «πολλά ταμπού από το παρελθόν...γίνονται πλέον αντικείμενο ανοικτής συζήτησης στην κοινωνία».

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για την έγκριση της σύνθεσης της νέας Επιτροπής στις 26 Ιανουαρίου, αφού θα έχει ακούσει όλους τους υποψήφιους επιτρόπους.

Ο Στέφαν Φούλε υποσχέθηκε ότι «ως προς το Πρωτόκολλο της ¶γκυρας, δεν θα γίνει η συνηθισμένη δουλειά», καθώς όπως σημείωσε θα θέσει το θέμα στις επαφές που θα έχει με Τούρκους αξιωματούχους και θα συντάξει σχετική έκθεση το Δεκέμβριο.

«Αντιλαμβάνομαι και σέβομαι το ότι σε αυτή την αίθουσα υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις στο θέμα αυτό και είμαι διατεθειμένος να τις συζητήσω μαζί σας», δήλωσε ο Τσέχος διπλωμάτης απευθυνόμενος στους Ευρωβουλευτές.

Ερωτηθείς τέλος εάν θα μπορούσε να φανταστεί την Τουρκία να γίνεται μία ημέρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απάντησε καταφατικά, για να συμπληρώσει ότι αυτό «είναι θέμα αξιοπιστίας της ΕΕ».

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γαλλ. Πρακτορείο, Γερμ. Πρακτορείο

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή