WWF Ελλάς: Θετικά αλλά όχι επαρκή τα πρώτα δείγματα γραφής

Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2010 19:14
A- A A+

Θετικές, αλλά όχι επαρκείς και με ανησυχητικές διχογνωμίες για σημαντικά θέματα, κρίνονται από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος στη διάρκεια των 100 πρώτων ημερών.

Με βάση το κείμενο «100 μέρες για το περιβάλλον – Προτάσεις του WWF Ελλάς προς την Κυβέρνηση της 5ης Οκτωβρίου 2009», η WWF Ελλάς προχώρησε σε αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιδόσεων του πρώτου τριμήνου της νέας κυβέρνησης.

Όπως αναφέρει η οργάνωση, «παρά το γεγονός ότι τρεις μήνες δεν αποτελούν επαρκές χρονικό διάστημα για γενναίες πρωτοβουλίες στον μέχρι πρότινος πολιτικά απαξιωμένο τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος, οι 100 ημέρες απέκτησαν συμβολική σημασία κατά τη διάρκεια των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου του 2009. Σίγουρα επίσης, παρέχουν ικανό χρόνο για σημαντικές και ενδεικτικές των προθέσεων παρεμβάσεις».

Η WWF Ελλάς χαρακτηρίζει ιδιαίτερα σημαντική παρέμβαση για την προστασία του περιβάλλοντος της χώρας τη θέσπιση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είναι απαγκιστρωμένο από τα δημόσια έργα.

Σημειώνει, ωστόσο, πως «η ανταπόκριση της κυβέρνησης στο ώριμο πλέον αίτημα της κοινωνίας για τη θέσπιση του Υπουργείου, δεν αναιρεί το γεγονός ότι πολλά οργανωτικά και διοικητικά ζητήματα εκκρεμούν».

«Επίκαιρες παραμένουν οι επισημάνσεις του WWF Ελλάς ότι η θέσπιση ενός Υπουργείου Περιβάλλοντος δεν αποτελεί πανάκεια, αλλά ένα μόνο βήμα για την αναμόρφωση και ενίσχυση της περιβαλλοντικής διακυβέρνησης της χώρας», προσθέτει.

«Καταγράφουμε πολλά θετικά και αξιέπαινα για το επί δεκαετίες πολιτικά απαξιωμένο περιβάλλον. Δεν φτάνουν όμως. Η περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάπτυξη θέλει γενναίες παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, απαιτεί στροφή από το κλασικό αναπτυξιακό οικονομικό πρότυπο που αγνοεί το περιβαλλοντικό του κόστος και επιφυλάσσει αρκετές συγκρούσεις», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής της WWF Ελλάς.

Επισημαίνεται ακόμη ότι «όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών, αλλά και από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο για τις καμένες εκτάσεις της Αττικής που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, η απαραίτητη συναίνεση για οικολογικά βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι καθόλου δεδομένη, ούτε καν στο πλαίσιο της ίδιας της κυβέρνησης. Επίσης ανησυχητική διχογνωμία έχει σημειωθεί και εξελίσσεται σε σχέση με το οικονομικά και περιβαλλοντικά αυτοκτονικό έργο της εκτροπής του Αχελώου».

«Η προσήλωση σε μια αταλάντευτη πορεία οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης δοκιμάζεται με τη στάση και τον κυβερνητικό συντονισμό σε κρίσιμα και συγκρουσιακά θέματα, όπως η εκτροπή του Αχελώου και η προστασία των καμένων δασών από την αυθαίρετη δόμηση. Σε τέτοια θέματα περιμένουμε από την κυβέρνηση να δείξει αποφασιστική και ενιαία στάση», καταλήγει ο κ. Καραβέλλας.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή