ΗΠΑ: «Πάγωμα» λογαριασμών της Αργεντινής

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 07:52
A- A A+

Λογαριασμούς στην Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, που ανήκουν στην Κεντρική Τράπεζα της Αργεντινής, «πάγωσε» χθες αμερικανικό δικαστήριο, δήλωσαν αξιωματούχοι στο Μπουένος Αϊρες.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής Αμάδο Μπούδου είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ομοσπονδιακός δικαστής Τόμας Γκρίσα στη Νέα Υόρκη προέβη στην ενέργεια αυτή λόγω των αξιώσεων ορισμένων εκ των δανειστών της Αργεντινής (που είχε κηρύξει στάση πληρωμών το 2002), οι οποίοι δεν δέχθηκαν να επαναδιαπραγματευτούν την αποπληρωμή των οφειλομένων το 2005.

Δήλωσε ότι το ποσόν που αφορά το «πάγωμα» είναι 1,7 εκατ. δολ., αν και το ποσόν ενδέχεται να φθάσει «έως και» τα 15 εκατ. δολάρια.

«Δανειστές-όρνεα θέλουν η χώρα να συνεχίσει να είναι αναγκασμένη να δανείζεται ακριβά, και φαίνεται ότι έχουν και γραφεία και αντιπροσώπους στο Μπουένος Αϊρες», δήλωσε ο Μπούδου.

Δικαστικές πηγές στις ΗΠΑ αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.

Την Τετάρτη, η κεντροαριστερή πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ ζήτησε την παραίτηση του Ρεδράδο, όταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας δεν δέχθηκε να επιτρέψει στην κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει 6,57 δισ. δολ. από τα συναλλαγματικά αποθεματικά της Αργεντινής για να καλυφθούν πληρωμές κρατικών χρεών για το έτος 2010.

Ομως ο Ρεδράδο αρνήθηκε να υποβάλει την παραίτησή του. Δικαστήριο διέταξε την αποκατάστασή του στα καθήκοντά του. Η κυβέρνηση άσκησε έφεση.

Η Αργεντινή διαθέτει σήμερα συναλλαγματικά αποθεματικά ύψους 48 δισ. δολαρίων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή