Την ανάγκη να θεσπιστεί Μητροπολιτική Αυτοδιοίκηση, ως β΄βαθμός στην Αττική επεσήμαναν οι δήμαρχοι και κοινοτάρχες της Αττικής σε συνέλευση που πραγματοποίησαν σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Στη Συνέλευση υπήρξαν αντιδράσεις για τις συνενώσεις στο Λεκανοπέδιο της Αττικής, καθώς όπως επισημάνθηκε από πολλούς δημάρχους η εξαγγελία για τη δημιουργία 370 νέων δήμων, δείχνει ότι το χωροταξικό έχει προαποφασιστεί ερήμην των εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών.
Η ΤΕΔΚΝΑ συμφωνεί με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, εμμένοντας στις αποφάσεις του συνεδρίου της και του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στην Κυλλήνη ( 2007).
Συνοψίζοντας ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ Δημήτρης Καλογερόπουλος, τόνισε:
• To σχέδιο της κυβέρνησης δεν έχει ξεκάθαρη και σαφή αναφορά στην καθιέρωση της Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης στην Αττική. Αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, όπως και το τι θα γίνει με τις μητροπολιτικού χαρακτήρα αρμοδιότητες, (κρατικές αρμοδιότητες) οι οποίες ασκούνται από κρατικούς οργανισμούς στο λεκανοπέδιο.
• Δεν συνοδεύεται από ένα συγκροτημένο, οικονομικό πρόγραμμα για τη στήριξη των νέων δήμων. Οι αναφορές στο πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ είναι γενικές, ασαφείς και δεν αναφέρεται ύψος χρηματοδοτήσεων. Ούτε προβλέπεται υποστηρικτικός μηχανισμός για την εφαρμογή και υλοποίηση της μεταρρύθμισης, όπως έχει ζητήσει η ΚΕΔΚΕ.
• Υπάρχουν αναφορές στο πρόγραμμα ότι κάθε νέα αρμοδιότητα που θα αποδίδεται θα κοστολογείται και θα συνοδεύεται από τους αντίστοιχους πόρους, αλλά η εμπειρία, μας υποχρεώνει να είμαστε επιφυλακτικοί, καθώς υπήρξαν ανάλογες διατάξεις και σε παλαιότερους νόμους, αλλά δεν τηρήθηκαν. Όχι μόνο δεν αποδόθηκαν οι αντίστοιχοι πόροι, αλλά είχαμε επιπλέον παρακρατήσεις πόρων της Αυτοδιοίκησης.
• Δεν ξεκαθαρίζεται τις ακριβώς θα γίνει με το Φ.Π.Α Τι ποσοστό θα αποδοθεί κι αν η απόδοση μέρους του ΦΠΑ συνεπάγεται ότι θα εισπράττεται από τους μηχανισμούς των δήμων.
• Η κυβέρνηση πρέπει να αποσαφηνίσει τις προθέσεις της και σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στο φορολογικό, αν δηλαδή θα υπάρξει ανακατανομή προς όφελος της Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, χωρίς την αύξηση υπαρχόντων ή την επιβολή νέων φόρων.
• Ασάφειες υπάρχουν και σε ό,τι αφορά τις νέες αρμοδιότητες. Σε πολλές περιπτώσεις αλληλοσυγκρούονται ή δεν φαίνεται να είναι σαφώς οριοθετημένες, (π,χ αρμοδιότητες που αφορούν το περιβάλλον αναφέρεται ότι θα ασκούνται και από τις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις και τις Γενικές διοικήσεις). Απαιτείται να γίνει λεπτομερής καταγραφή των αρμοδιοτήτων για να μην υπάρχουν ασάφειες και αλληλοεπικαλύψεις.
• Απαιτείται η σύνταξη νέου κώδικα Αυτοδιοίκησης
Το σύνολο των δημάρχων επέμεινε στην απόδοση των οφειλομένων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση πόρων, (331,500 εκατ. ευρώ οφειλόμενα του 2009, και 550 εκατ. ευρώ από τη μείωση των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ του 2010) επισημαίνοντας ότι αποτελεί προαπαιτούμενο για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο κ. Καλογερόπουλος 22 δήμοι και κοινότητες της Αττικής έχουν ήδη δηλώσει τη πρόθεσή τους για εθελοντικές συνενώσεις, 42 έχουν ταχθεί κατά της συνένωσης ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν εκφράσει τις προθέσεις τους.
Κατά της μεταρρύθμισης και των συνενώσεων τάχθηκε ο εκπρόσωπος της Αγωνιστικής Συμπαράταξης στην ΤΕΔΚΝΑ που πρόσκειται στο ΚΚΕ.
Στη διάρκεια της συνέλευσης καταγράφηκαν όλες οι απόψεις των δημάρχων και κοινοταρχών. Η Συνέλευση αποφάσισε να αναμένει την κατάθεση του Χωροταξικού σχεδίου και του Επιχειρησιακού σχεδίου από τον υπουργό, προκειμένου να προχωρήσει στην περαιτέρω διαβούλευση για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.