Αϊτή: Φόβοι για 100.000 νεκρούς

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 20:20
UPD:22:52
A- A A+

Φόβους ότι οι νεκροί του ισχυρότατου σεισμού που έπληξε τη χώρα χθες μπορεί να φτάσουν ακόμη και τις 100.000 εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελρίβ μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝΝ.

«Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ακόμα ο αριθμός των θυμάτων. Πάρα πολλά κτήρια, πάρα πολλά οικήματα έχουν καταρρεύσει. Με πολίτες μέσα, γι' αυτό πιστεύω ότι οι νεκροί μπορεί να φτάνουν και τις εκατό χιλιάδες», δήλωσε φανερά σοκαρισμένος ο πρωθυπουργός της Αϊτής.

«Ελπίζω ότι δεν θα είναι αληθινός ο αριθμός που ανέφερα γιατί επίσης ελπίζω ότι οι πολίτες θα είχαν το χρόνο να βγουν από τα κτίσματα», μετά από το σεισμό των 7 βαθμών, πρόσθεσε.

«Αλλά τα κτήρια καταστράφηκαν σε τέτοιο βαθμό καθώς και ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα που πραγματικά δεν ξέρω που μπορεί να είναι όλοι οι άνθρωποι που βρίσκονταν εκεί», κατέληξε.

Εν τω μεταξύ, εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, οι νεκροί από το φονικό σεισμό που έπληξε τη χώρα μπορεί να ανέρχονται μεταξύ 30.000 και 50.000 μετέφερε ο πρόεδρος της Αϊτής Ρενέ Πρεβάλ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του CNN πόσοι άνθρωποι έχουν πεθάνει, ο πρόεδρος της Αϊτής απάντησε: «Δεν ξέρω», προσθέτοντας «μέχρι τώρα έχω ακούσει 50.000...30.000». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, από που προέρχονται αυτές οι εκτιμήσεις.

Ανάλογη εικόνα μετέφερε νωρίτερα και ο πρεσβευτής της Αϊτής στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS).

«Προς το παρόν οι πρώτες αναφορές που έχουμε στη διάθεσή μας αναφέρουν δεκάδες χιλιάδες θύματα και σημαντικές υλικές ζημιές» χωρίς να διευκρινίσει αν μιλά για νεκρούς ή τραυματίες.

Επίσης, έκανε δραματική έκκληση για βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα. «Στο όνομα της κυβέρνησης κάνω έκκληση στη διεθνή κοινότητα να μας βοηθήσει ... το πιο επείγον είναι να σωθούν οι πολλές χιλιάδες άνθρωποι που είναι ζωντανοί κάτω από τα ερείπια».

Aγνούνται μέλη του ΟΗΕ

Περίπου 115-200 μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ που εργάζονταν στην Αϊτή θεωρούνται αγνοούμενα, δήλωσε μιλώντας στα ξένα πρακτορεία η εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, (ΟCHA) Ελίζαμπεθ Μπιρς.

Η έδρα της αποστολής του ΟΗΕ στην Αϊτή κατέρρευσε με αποτέλεσμα πέντε νεκρούς και πάνω από 100 αγνοούμενους μεταξύ του προσωπικού, περιλαμβανόμενου του επικεφαλής της αποστολής και του αναπληρωτή του.

Συγκλονισμένος από την καταστροφή δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, κάνοντας λόγο για μεγάλη τραγωδία για την Αϊτή και για τον ΟΗΕ.

Πέραν του προσωπικού του ΟΗΕ πρόβλημα με το προσωπικό της αντιμετωπίζει και η ΟΥΝΕΣΚΟ που δεν έχει νέα για την τύχη 14 μελών της που εργάζονταν στην Αϊτή.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας γνωστοποίησε πως τουλάχιστον 50 Γάλλοι πολίτες αναζητούνται από τις υπηρεσίες της γαλλικής πρεσβείας στο Πορτ-Ο-Πρενς γιατί τη στιγμή του σεισμού βρίσκονταν σε ζώνες που έχουν καταστραφεί πλήρως.

Oλοσχερής καταστροφή

Μόνο ένα νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς, καθώς όπως ανέφερε ο επικεφαλής του νοσοκομείου της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Σταθεροποίηση στην Αϊτή (Minustah) Ντάνιελ Ντέσιμορ, Όλα τα άλλα νοσοκομεία έχουν καταρρεύσει.

Σύμφωνα με τον Ντάνιελ Ντέσιμορ τουλάχιστον 800 ασθενείς έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λίγες ώρες μετά από τον σεισμό, ενώ περισσότεροι από 100 έχουν υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις μέσα σε 12 ώρες.

Την εικόνα της ολοσχερούς καταστροφής μετέφερε και αυτόπτης μάρτυρας του σεισμού που έπληξε την Αϊτή, ο οποίος διηγήθηκε πώς στην πόλη Ζακμέλ, περίπου 40 χλμ νότια της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, «το βουνό φαινόταν να καταρρέει».

«Η καταστροφή έχει ολοκληρωθεί εδώ, προσωπικά, είμαι τυχερός που είμαι ζωντανός» ανέφερε ο Εμέτ Μέρφι, επικεφαλής της αποστολής στην Αϊτή της αμερικανικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ADCI/VOCΑ.

«Επέστρεφα με το αυτοκίνητο στην Ζακμέλ, στο βουνό, όταν όλο το βουνό φαινόταν να καταρρέει γύρω μου. ¶νθρωποι είχαν πανικοβληθεί, μια πολυκατοικία κατέρρευσε στην άκρη του δρόμου και ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης υψώθηκε στο βάθος της κοιλάδας. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, θα είχα συνθλιβεί από μια κατολίσθηση» αναφέρει σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους συναδέλφους του, που εστάλη και στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ζακμέλ, «πολλά σπίτια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές, πρέπει να υπάρχουν πολλοί νεκροί, αν κρίνουμε από τον τρόπο που τα σπίτια έχουν καταρρεύσει και λόγω των κακής ποιότητας των υλικών και την κακή ποιότητα κατασκευής».

Ο Μάρφι εκτίμησε επίσης ότι πολλοί εκτοπισμένοι χρειάζονται επειγόντως τρόφιμα και νερό.

Διεθνής βοήθεια στους πληγέντες

Ο αμερικανικός στρατός διέταξε σήμερα τον απόπλου προς την Αϊτή ενός πυρηνικού αεροπλανοφόρου και τριών αμφίβιων πλοίων, συμπεριλαμβανομένου ενός που μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 2.000 πεζοναύτες.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson βρίσκεται ήδη καθ΄οδόν και αναμένεται να φτάσει στην Αϊτή την Παρασκευή προκειμένου να βοηθήσει τους πληγέντες του σεισμού.

Τρία αμφίβια πλοία, ανάμεσα τους το USS Bataan, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 2.000 πεζοναύτες και άλλα δύο μικρότερα πλοία είναι έτοιμα να αποπλεύσουν προς την Αϊτή.

Παράλληλα, ένα μεταφορικό στρατιωτικό καναδικό αεροπλάνο C-130 Hercules θα αποσταλεί ο Καναδάς μεταφέροντας είκοσι άτομα, ανάμεσα τους και γιατρούς, και αναμένεται να φτάσει μέσα στις επόμενες ώρες στο Πορτ-ο-Πρενς, όπως δήλωσε από την Οτάβα ο υπουργός ¶μυνας Πίτερ Μακέι.

«Ένα μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος τύπου C-17, θα εγκαταλείψει τον Καναδά λίγο μετά από τα μεσάνυχτα (5:00 GMT της Πέμπτης), μεταφέροντας προσωπικό και ένα ελικόπτερο Griffon», πρόσθεσε ο υπουργός ¶μυνας του Καναδά.

¶λλο ένα μεταφορικό C-17 είναι έτοιμο και θα μπορούσε να ξεκινήσει αργότερα, ανέφερε ακόμη ο Πίτερ Μακέι.

Και η Χιλή θα αποστείλει αύριο στην Αϊτή 15 τόνους βοήθειας σε τρόφιμα και φάρμακα, ενώ ιατρικό προσωπικό και μια ομάδα διασωστών με ειδίκευση στα θύματα σεισμών πρόκειται να φτάσουν στη χώρα επίσης αύριο, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπασελέτ.

Η χιλιανή προεδρία εξέφρασε «την αμέριστη αλληλεγγύη της» στο λαό της Αϊτής καθώς και στις οικογένειες των δύο Χιλιανών υπαλλήλων των γραφείων του ΟΗΕ που ανακοινώθηκε επισήμως ότι έχασαν τη ζωή τους στο σεισμό της Αϊτής.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή