Βραζιλία: 10 εκατ. δολ. και 14 εκατ. τόνοι τρόφιμα στην Αϊτή

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 07:16

Την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολ. και την αποστολή 14 τόνων με τρόφιμα στην Αϊτή διέταξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ως βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού 7 Ρίχτερ που σάρωσε τη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.

A- A A+

Την άμεση διάθεση 10 εκατ. δολ. και την αποστολή 14 τόνων με τρόφιμα στην Αϊτή διέταξε ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουΐς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ως βοήθεια για τα θύματα του καταστροφικού σεισμού 7 Ρίχτερ που σάρωσε τη φτωχότερη χώρα του Δυτικού Ημισφαιρίου.

Τουλάχιστον 11 άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της Βραζιλίας σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν από το σεισμό των 7 Ρίχτερ, ανέφερε ανακοινωθέν του γενικού επιτελείου του στρατού στην Μπραζίλια. Κατά το ανακοινωθέν, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ένας υπολοχαγός και δύο κληρωτοί που υπηρετούσαν στην Αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή (MINUSTAH), επικεφαλής της οποίας έχουν τεθεί οι ένοπλες δυνάμεις της Βραζιλίας.

Ο απολογισμός των νεκρών μεταξύ των κυανοκράνων του ΟΗΕ στην Αϊτή ενδέχεται να αποδειχθεί ο βαρύτερος στην ιστορία των αποστολών του Οργανισμού, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των θυμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Ο επικεφαλής της αποστολής, ο υπαρχηγός του και άλλα τουλάχιστον 100 στελέχη της αποστολής του ΟΗΕ αγνοούνταν χθες.

Σύμφωνα με τις αρχές στην Μπραζίλια, σήμερα 1.310 Βραζιλιάνοι ζουν στην Αϊτή, ανάμεσά τους 1.266 που υπηρετούν στην MINUSTAH.

Ο στρατηγός Κάρλους Αλμπέρτου Νέιβα Μπαρσέλους, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, εκτίμησε ότι και άλλοι Βραζιλιάνοι ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους. Ο αριθμός και τα ονόματα των νεκρών θα ανακοινωθούν αφού ενημερωθούν οι οικογένειές τους, πρόσθεσε.

Η παιδίατρος Ζίλντα Αρνς Νόιμαν - μια από τις γνωστότερες ακτιβίστριες στη Βραζιλία για τα δικαιώματα των παιδιών και των εφήβων και αδελφή του εκλιπόντος καρδιναλίου Πάουλου Εβαρίστου Αρνς - είναι επίσης ανάμεσα στα θύματα του σεισμού στην Αϊτή, επιβεβαίωσε ο ανιψιός της, βουλευτής Φλάβιου Αρνς χθες Τετάρτη στην Μπραζίλια.

Η γιατρός, 75 ετών, είχε ιδρύσει μια από τις πιο γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) στη Βραζιλία και είχε ταξιδέψει στο Πορτ-ο-Πρενς για να δώσει σειρά διαλέξεων σχετικά με την καταπολέμηση του υποσιτισμού των παιδιών. Περπατούσε στους δρόμους της πρωτεύουσας της Αϊτής όταν σημειώθηκε ο σεισμός.

Το αρχηγείο των βραζιλιάνικων δυνάμεων της αποστολής του ΟΗΕ, σύμφωνα με το στρατηγό Μπαρσέλους, δεν υπέστη σοβαρές ζημιές και χρησιμοποιείται ως προσωρινό καταφύγιο για πολλούς Αϊτινούς που είναι άστεγοι και ζητούν βοήθεια.

Ο υπουργός Αμυνας Νέλσουν Ζουμπίμ και ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού αναχώρησαν για την Αϊτή μαζί με τον Ιγκόρ Κίμπμαν, πρεσβευτή της Βραζιλίας στη χώρα της Καραϊβικής.

Πηγές της κυβέρνησης της Βραζιλίας ανέφεραν ότι η βοήθεια προς την Αϊτή θα αυξηθεί στα 15 εκατ. δολάρια.

Σοβαρές ζημιές υπέστη και η πρεσβεία της Βραζιλίας στο Πορτ-ο-Πρενς.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή