Eκατομμύρια δολάρια στην Αϊτή από ιδιωτικές εταιρείες

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 07:23
A- A A+

Εκατομμύρια δολάρια ως βοήθεια στους σεισμόπληκτους στην Αϊτή, όπου ο σεσιμός των 7 Ρίχτερ ισοπέδωσε μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας, Πορτ-ο-Πρενς και στοίχισε τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, δεσμεύτηκαν να στείλουν αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα της Καραϊβικής.

Η Digicel Group, εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στην Αϊτή, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 5 εκατ. δολ. σε μετρητά για τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων. Η Lowe's Cos Inc., η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ειδών επισκευής κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει χρήματα από τους πελάτες της και θα δώσει 1 εκατ. δολ. στον Ερυθρό Σταυρό για την Αϊτή. Η Home Depot, η μεγαλύτερη εταιρεία βελτίωσης κατοικιών στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 100.000 στον Ερυθρό Σταυρό. Η National Bank of Canada ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολάρια Καναδά στον Ερυθρό Σταυρό. Η Bank of Nova Scotia ανακοίνωσε ότι θα δέχεται δωρεές για τον Ερυθρό Σταυρό στα υποκαταστήματά της και θα προσφέρει στην εγχώρια Επιτροπή 250.000 καναδικά δολάρια. Η Bank of America Corp. δεσμεύτηκε να δώσει 1 εκατ. δολ., η Kellogg Co. υποσχέθηκε να δώσει 250.000 δολάρια, η φαρμακευτική Abbott Laboratories 1 εκατ. δολ., περιλαμβανομένων φαρμάκων και ειδών διατροφής, η εταιρεία υπηρεσιών στο Διαδίκτυο Go Daddy 500.000 δολάρια, η τράπεζα Wells Fargo 100.000 μέσω του αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, και ο χρηματοοικονομικός όμιλος BMO δεσμεύτηκε να δώσει 250.000 δολάρια.

Η FedEx Corp. συνεργάζεται με διεθνείς οργανώσεις αρωγής για την μεταφορά από αέρος εφοδίων, ενώ η United Parcel Service Inc., που συνεργάζεται με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού του ΟΗΕ, ανακοίνωσε ότι οι εθελοντές της που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα κληθούν σύντομα. Η UPS ανακοίνωσε επίσης πως σχεδιάζει να δώσει 1 εκατ. δολ., τα μισά σε υπηρεσίες και τα μισά σε μετρητά.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Αϊτή δήλωσε ότι η οργάνωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που υπάρχουν. «Είναι πάρα πολλοί οι άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια... δεν έχουμε εξοπλισμό, δεν έχουμε σάκους για σορούς», είπε.

Η Κάριλ Στερν, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής οργάνωσης της UNICEF, απηύθυνε έκκληση στις εταιρίες να κάνουν δωρεές σε μετρητά. «Αυτό που χρειαζόμαστε τις πρώτες ημέρες είναι να στείλουμε τους εργαζόμενους να κάνουν την δουλειά τους, να πάνε και να κάνουν έρευνες και διασώσεις... και γι' αυτό χρειάζονται μετρητά», δήλωσε. Πρόσθεσε ότι χρειάζονται επειγόντως ταμπλέτες για την απολύμανση του νερού και λυόμενες τουαλέτες.

Η Kraft Foods Foundation ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 25.000 δολ. στον αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, η 3M Co., που παράγει διάφορους επιδέσμους και άλλα προϊόντα για την περιποίηση τραυματιών, ανέφερε ότι συζητά με ανθρωπιστικές οργανώσεις για να παράσχει βοήθεια σε είδος, η Rogers Communications ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 250.000 δολ., ενώ η αλυσίδα Wal-Mart Stores Inc. ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 500.000 στον αμερικάνικο Ερυθρό Σταυρό και στέλνει έτοιμο φαγητό αξίας 100.000 δολ. στην Αϊτή μετά από σχετικό αίτημα του Ερυθρού Σταυρού.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή