Κολομβία: Προς δημοψήφισμα για την αλλαγή του Συντάγματος

Και την επανεκλογή του Αλβαρο Ουρίμπε στην προεδρία
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 07:35
A- A A+

Και άλλη στήριξη στην προσπάθεια του προέδρου της Κολομβίας, Αλβαρο Ουρίμπε, να επανεκλεγεί στο αξίωμα, καθώς δημόσιος επίτροπος ελέγχου του κρατικού μηχανισμού έκρινε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο πρέπει να εγκρίνει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος με το ερώτημα εάν οι πολίτες εγκρίνουν να αλλάξει το Σύνταγμα ώστε ο πιο στενός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή να μπορέσει να διεκδικήσει εκ νέου το ύπατο αξίωμα στη χώρα.

Η κρίση του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης είναι μη δεσμευτική, αλλά θα συνεξεταστεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο, που έχει την τελευταία λέξη για το αν θα επιτραπεί η διενέργεια του δημοψηφίσματος εν όψει των εκλογών του Μαΐου. Το Συνταγματικό Δικαστήριο έχει δύο μήνες για να αποφασίσει, όμως τα χρονικά περιθώρια στενεύουν για τους υποστηρικτές του Ουρίμπε.

Ο Ουρίμπε, που σύμφωνα με δημοσκοπήσεις είναι δημοφιλής στα αστικά κέντρα για τη σκληρή του στάση έναντι των ανταρτών, δεν έχει ως σήμερα ξεκαθαρίσει εάν θέλει να θέσει ξανά υποψηφιότητα. Είχε εκλεγεί το 2002 και επανεξελέγη το 2006 μετά από τροποποίηση του Συντάγματος για να αρθεί η απαγόρευση δεύτερης διαδοχικής προεδρικής θητείας. Ο γενικός επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης είχε κρίνει τότε το μέτρο αντισυνταγματικό, αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο το ενέκρινε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή