Καλά στην υγεία τους 14 Έλληνες στην Αϊτή

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 13:19
UPD:14:46
REUTERS/EDUARDO MUNOZ

A- A A+

Καλά στην υγεία τους είναι οι 14 Ελληνες που βρίσκονταν στη σεισμόπληκτη Αϊτή, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση στη νησί της Καραϊβικής.

Ο κ. Κουβέλης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει το υπουργείο Εξωτερικών, τόσο για την ασφάλεια των Ελλήνων που βρίσκονται εκεί, όσο και για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Όπως είπε, η άμεση προσπάθεια για τη συλλογή στοιχείων από τις ελληνικές οικογένειες, που είχαν συγγενείς στην Αϊτή, μέσω των τηλεφωνικών αριθμών που τέθηκαν σε λειτουργία, απέδωσε καρπούς και όπως προέκυψε, από τον κατάλογο των 15 Ελλήνων πολιτών που είναι στο νησί, οι 14 είναι καλά στην υγεία τους και είναι σε ασφαλές σημείο. Ο 15ος, διευκρινίστηκε, βρίσκεται σε κρουαζιέρα και δεν είναι βέβαιο ότι ήταν στην Αϊτή την ώρα του σεισμού.

Σε ό,τι αφορά στην παροχή βοήθειας, ο υφυπουργός είπε ότι ήδη από χθες επικοινώνησε άμεσα με διεθνείς οργανισμούς που έχουν πρόσβαση και μπορούν να βοηθήσουν, και συγκεκριμένα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας καθώς και με τη UNICEF και έχουμε αποστείλει οικονομική βοήθεια. Απορρίψαμε, πρόσθεσε, την απόπειρα αποστολής κατ’ ευθείαν βοήθειας, καθώς η απόσταση και η κατάσταση εκεί θα καθιστούσαν άσκοπη τη συνδρομή μας. Και αυτό γιατί, όπως είναι γνωστό, οι πρώτες ώρες είναι και οι κρίσιμες.

Σε δεύτερο επίπεδο, κατέληξε ο κ. Κουβέλης, το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει τις αρμόδιες υπηρεσίες για την παροχή βοήθειας διατροφής και ιατρικού υλικού.

Τέλος, ο υφυπουργός έκανε έκκληση σε όσους οργανισμούς ή εθελοντικές οργανώσεις επιθυμούν να συνδράμουν, να επικοινωνήσουν για να συνεργαστούν με το υπουργείο Εξωτερικών για να υπάρχει συντονισμός και αποτέλεσμα.

Ήδη η Διαρκής Ιερά Συνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος έδωσε εντολή στην μη κυβερνητική οργάνωση «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» για συλλογή ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος με έγγραφό του προς τον υφυπουργό Εξωτερικών, έθεσε στην διάθεση της κυβερνήσεως την Μ.Κ.Ο «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», ώστε να επιτευχθεί η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας άμεσα.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή