Δ. Δρούτσας: Σημαντικός εταίρος για την «Ατζέντα 2014» η Λιθουανία

Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2010 20:28
A- A A+

Η Ελλάδα βρήκε στη Λιθουανία έναν πολύ καλό εταίρο για την προώθηση της «Ατζέντας 2014», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, μετά τη συνάντησή του με το Λιθουανό υπουργό Εξωτερικών Βιγκάουντας Ουζάσκας.

Στη συνάντηση συζητήθηκαν κυρίως ευρωπαϊκά θέματα. Πήρε μάλιστα τον χαρακτήρα της πρώτης «συντονιστικής» συνάντησης για την προετοιμασία των διαδοχικών προεδριών στην ΕΕ, Ελλάδας και Λιθουανίας.

Η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2014 την προεδρία της ΕΕ, ενώ παράλληλα προωθεί την ίδια χρονιά, ως ορόσημο για την ένταξη των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, με την πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014».

Η Λιθουανία θα έχει την προεδρία το 2013 και πρέπει να συντονιστεί με την προηγούμενη και επόμενη προεδρία, κατ' επιταγήν της Συνθήκης της Λισαβόνας, ανέλαβε την πρωτοβουλία να καλέσει την ελληνική πλευρά για την έναρξη ενός διαλόγου στους τομείς που θα δώσουν έμφαση κατά τις προεδρίες τους.

Η πρόσκληση περιελάμβανε και τον Ιρλανδό υπουργό Εξωτερικών ο οποίος ματαίωσε ξαφνικά την επίσκεψή του.

Ο κ. Ουζάσκας αναφερόμενος στην νέα Συνθήκη της Λισαβόνας και την εφαρμογή της δήλωσε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από την ισπανική προεδρία που θα είναι η πρώτη, ενώ σημείωσε ότι οι τομείς κοινού ενδιαφέροντος που ήρθαν στο τραπέζι με τον κ. Δρούτσα ήταν μεταξύ άλλων η ενέργεια, η ανάγκη να διατηρηθεί το μομέντουμ της διεύρυνσης, η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δημοκρατική διάσταση λέγοντας ότι θα προσπαθήσουμε με την άσκηση της προεδρίας να φέρουμε τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων πιό κοντά στους πολίτες.

Ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε, όπως έκανε και με τον Λετονό ομόλογό του την προηγουμένη μέρα, την ανάγκη «να αναθερμανθεί η έννοια της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ, και να μας οδηγήσει στον σωστό δρόμο στο μέλλον».

Σημαντική θέση στη συζήτηση είχε η «Ατζέντα 2014» που συμπίπτει χρονικά με την ελληνική προεδρία, θέλοντας έτσι να δώσει δυναμική συνέχεια στην Ατζέντα της Θεσσαλονίκης και την προηγούμενη προεδρία του 2003.

«Η ΕΕ είναι πολύ επιτυχές μοντέλο ειρήνης και πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της και έναντι των Βαλκανίων και να συμβάλει αποτελεσματικά για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια που αποτελούν ιστορικό τμήμα της Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά και καταλήγοντας τόνισε ότι «η Λιθουανία είναι ένας πολύ καλός εταίρος για την προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας».

Νωρίτερα ο κ. Δρούτσας επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Βίλνιους όπου ξεναγήθηκε από τον πρύτανη και συναντήθηκε με φοιτητές του τμήματος νεοελληνικής γλώσσας.

Απευθυνόμενος προς τους φοιτητές είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών θα συνεισφέρει οικονομικά για τη συμπλήρωση των αναγκαίων συγγραμμάτων και άλλου εξοπλισμού.

Απόψε το βράδυ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα πάρει μέρος στη λεγόμενη «συνάντηση του χιονιού», μια λιθουανική πρωτοβουλία που πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια, σε υπουργικό επίπεδο και αποτελεί μια διεθνή συζήτηση για τις διατλαντικές σχέσεις καθώς και τις σχέσεις ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσίας.

Φέτος τους υπουργούς από τη Σουηδία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα και το Μόλδοβα που έχουν προσκληθεί θα απασχολήσουν θέματα ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Ο κ. Δρούτσας αναχωρεί αύριο το πρωί προκειμένου να παραστεί στα επίσημα εγκαίνια της διόδου Θέρμες -Ζλάτογκραντ από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Βουλγαρίας Γ. Παπανδρέου και Μ. Μπορίσοφ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή